45. günden itibaren çıkmaya başlayan saç tellerini gözlemlemiştim ve çok hızlı uzadılar. Yaklaşık bir aydır diplerde yeni çıkmakta olan saç telleri görmediğim için doğal olarak endişe oluyor.
Kullandığım tüm takviyelere rağmen mevcut saçlardaki dökülme devam ediyor. Takviyeleri kullanmaya başlamadan önceye yani saç ekiminden önceye kıyasla %35-40 daha az dökülüyor, fakat hızla dökülüyor yani.
Minoxil saç kökü olmayan, doğal olarak saç çıkmayacak yerlerde damarları genişleterek saç çıkartan kimyevi bir sıvı. Finasterid de dökülmeyi azaltan, yeni saç çıkaran, mevcut saçlara hacim kazandıran, özellikle minoxil ile beraber kullanıldığında daha güzel sonuçlar ortaya çıkartan kimyevi bir ilaç. Bu iki ürün kullanildığında ekim bölgesinde, ekilen greftlerin haricinde muhakkak saç çıkacak, greftlerle çıkanlar ise hacim kazanacak. Bu takviyeleri kullanmayı bırakınca da mantıken ekim yerlerinde, greftlerin dışında çıkan saç telleri dökülecek. Finasterid vesileyle hacim kazanan saç telleri ise zayıflayacaktır gibi geliyor.
Ekiminin 5. senesinde olan biriyle tanıştım, 6.aydan sonra minoxil ve finasteridi bıraktıktan sonra ekim bölgesinde epey saç kaybı yaşamış. Bu kayıp elbette birden bire değil, zaman içerisinde olmuş.
Görüşleriniz için teşekkür ederim. Bu günlere gelince insan daha da sabırsız oluyor. Muhtemelen siz de ister istemez yaşayacaksınız benzeri duyguları.
Ben endişelerinizi çok iyi anlıyorum, doğruyu söylemek gerekirse sizi bu konuda eleştirmiyorum. Zira içinde bulunduğumuz süreç gerçekten insanı mental açıdan yoran bir süreç.
Öncelikle o başta çıkıp hızla uzayan saçlarınız muhtemelen şoktan kurtulan, ancak dökülme sırasında sadece kırıldığı için deri altında gizlenmiş saçlarınızdı. Muhtemelen saç folikülü tarafından yeni saç kılı üretilmeden deri altında kalan ekim saçlarınız uzamaya devam etti. Bir diğer ihtimal de operasyon sırasında değişen kan dolaşımının yan etkisiyle çıkmış saçlar olma ihtimalidir ki bu da pek düşük bir ihtimal sayılmaz.
Saç ekimi sırasında ekilen saçların büyük çoğunluğu ani şekilde dökülerek dinlenme ve yeniden doğma sürecine girer. Foliküller bir süre kendilerini uykuya alırlar. Aslında burada yaşanan şey tamamen hayatta kalma stratejisidir. Saçınız a noktasından b noktasına nakledilmiş, folikülünüzün tüm dengesi bozulmuş, ölüm riskiyle karşı karşıya kalmış ve kendini koruma güdüsüyle uykuya geçmiştir. Bu süreç yaklaşık 3 ay kadar devam eder. İşte tam da bu yüzden siz artık foliküllerin uyanıp saç kılı üretimine başlayacağı dönemdesiniz.
Saç ektirmesine karşın yıllar içinde kayıp yaşayan arkadaşınızın durumu genellemeye çok uygun bir durum değil. Saçını kaybetmiş kişinin durumunun pek çok nedeni olabilir. Bunun en sık karşılaşılan örneği ise güvenli olmayan alandan alınan greftlerin kafanın tepe noktasına ekilmesidir. Sıkça görülür, ancak çoğunlukla operasyon hatasıdır.
Finasterid ve minoxidil ise sizde olmayan bir saçı çıkartmazlar. Kliniğinizin size bu ilaçları önermesindeki ana sebep mevcut saçlarınızı korumanız/güçlendirmeniz ve ekilen saçların daha az fireyle çıkmasını sağlamaktır.
Şu an yaşadığınız saç kayıplarını kliniğe ya da bir dermatoloğa danışmanızda fayda görüyorum. Belki gerçekten dökülüyordur, belki de içinde bulunduğunuz stresli ruh halinin size bir ilüzyonudur.
Bence şu an stres yapılacak dönemde değilsiniz. Ha olur da 150. günde de şimdiki görüntüyle aynı görüntüye sahip olursanız o zaman ekimin kötü gittiğini söyleyebiliriz. Ancak şu anki görüntünüze baktığımızda sürecin iyi ya da kötü gittiğine dair bir yorumda bulunmak afaki olacaktır.