Bakın ekte bir görsel koyuyorum.
Günlük 5mg finasteride DHT seviyesini nasıl dalgalı sekilde günlük olarak blokluyor.
Bence bu ilacın bendeki yan etki sebebi bu.
Bana mantıksız gelmişti Dutas'dan daha az yanetki görmek ama, biraz araştırınca, prostat hastaları üzerinde finas - dutas karşılaştırması yapan bir çalışma görünce şaşırdım açıkcası.
Dutas'ın cinsel yanetkileri -jinekomasti haricinde- finasa kıyasla daha az.
Çalışmayı ve tabloyu paylaşacaktım ama çalışmanın hem prostat hastaları örneklemi üzerinden yapılmış olması hem de, örneklemdeki hastaların yaş grubuyla ilgili net bilgi olmaması sebebiyle ,çalışmanın bir yerindeki ifadeden yaş skalasının 64+-7 yani 57-73 arası olduğu çıkarımında bulundum, fakat emin olamadım. Bu noktaların bizlerin odağı dışında olması sebebiyle, yok yere motivasyon sağlamaması adına çalışmayı, tabloyu paylaşmaktan vazgeçtim. İsteyen google'dan hızlıca ulaşabilir.
Yaş grubunun çok yüksek olması sebebiyle, 20'ler-30'lardaki bizler için aynı mekanizma aynı oranda işler mi bilmiyorum ama olası olduğu varsayımında bulunmak yanlış olmaz galiba. Tabi sadece cinsel yanetkiler açısından, değilse, dutasterid sebebiyle sakal ve vücut kılları gelişimlerinin kalıcı bozulduğuna dair örnekler de var. O riski de değerlendirmeye katmakta fayda var.