Finasterid testosteronun DHT'ye dönüşmesini önleyerek çalışır. DHT'yi ortadan kaldırırsak, vücutta östrojenin artmasına sebebiyet verir, Bir erkeğin östrojen seviyesi gerekenden fazla olursa, bu erektil disfonksiyon, düşük libido, depresyon vb. Belirtilere neden olabilir. Buradaki kilit nokta östrojenin artmamasını sağlamaktır. Bunu yapabilmenin aslında en iyi yolu vegan olmaktır, ancak vegan beslenme herkesin başarıyla uygulayabileceği bir şey değildir. Ancak vegan beslenme olmadan da östrojeni yine beslenme ile azaltmanın yolu vardır. Aşağıda kaynaklarla birlikte bunları belirteceğim ancak şunu bilmemiz gerekiyor aşağı da ki bazı besinleri HİÇ YEMEMEK bir çoğumuz için çok mümkün değil çünkü biz Türkler olarak kültürümüzde ve soframızda sürekli bulunan besinlerdir. Bunu çözümü ise bu besinleri minimum seviye de tüketmektir.
1-Plastik şişelerden veya kaplardan çay,kahve su vs tüketmek uzun bir konu olduğu için direk kaynaklı link bırakıyorum.
2-Soya: içinde bulunan genistetin ve daidzein bileşenleri erkeklerde östrojen hormonunun artmasına sebebiyet veriyor ve içinde bulunan phyto estrogen erkeklerde testosteronu düşürüyor bu da östrojenin artmasına sebebiyet veriyor.
3-Tahıllı ve buğdaylı besinler : İçerisinde Zearalenon adı verilen östrojen benzeri bir bileşen bulunuyor. Bu bileşen östrojen ne yapıyorsa bize aynısını yapıyor.
4-Şekerli besinler : İşte burada insülin devreye giriyor IGF-1 bu insülin ile bağlantılı. Kaynakta belirtildiği gibi fazla enerji içeceği tüketen erkeklerde östrojen hormonu artmış.
5-Alkol içki: Phyto Estrogen den zengin olduğu için yine östrojeni arttırıp testosteronu düşürecek.
Kaynaklar:
http://www.gidaraporu.com/plastik-kaplar-risk-tasiyor_g.htmhttps://www.cell.com/cell-chemical-biology/fulltext/S2451-9456(17)30459-2https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15665622/https://academic.oup.com/ajcn/article/97/3/621/4571522https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/958274/https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh22-3/220.pdf