Öncelikle herkese merhabalar. Bir süredir forumu takip etmekteyim kafamdaki bazı soru işaretlerine cevap buldum fakat yine de bazı konularda kafamda soru işaretleri devam ettiğinden, forumdaki tecrübeleri abi ve kardeşlerimin fikirlerine danışmak istedim.
27 yaşındayım. Saç dökülme hikayem şu şekilde gerçekleşti. 6 ay önce yeni bir şehirde, yeni bir işe başladım. İşe başlamadan önce ve başladıktan sonra da yeni bir iş olması dolayısıyla bazı şeyleri stres yaptığımı belirtmek isterim. Saçına fazlasıyla dikkat eden ve bu konuda takıntılı birisiyim. En kötü 2 günde 1 saçımı yıkar ve fön çekerdim. Anne ve baba tarafında neredeyse dökülme yok. Mart ayına doğru saçımın fazlasıyla döküldüğünü gördüm. Özellikle duşta çok fazla dökülüyordu. Daha sonra covid-19 baş gösterince doktora gitmek istemedim en başta. Daha sonra doktora gidince, doktor kan tahlili falan yapmadan (virüsün yoğun olduğu zamanlar olduğundan galiba), erkek tipi dökülmem olduğunu ve minoksil %5 spreyi 2 ay kullanmamı söyledi. Fakat içim rahat etmediğinden ve bazı yorumlardan dolayı bu ilacı almadım. (Yaşadığım şehirde sadece devlet hastanesinde dermatolog var.)
Pandemi zamanı haftalarca evde yalnızken, farklı bir rahatsızlık ile yüzleştim. Gün boyunca geçmeyen baş dönmesi sorunu ile karşılaştım. Hemen doktora gittim. Farklı testler ve kan tahlili sonucunda, nöroloji doktoru önemli bir şey olmadığını d vitamini değerim (En az 30 olması gerekirken 8 çıktı) çok düşük olduğundan ondan kaynaklanabileceğini söyledi. Hap ve d-3 ampul kullanacağımı söyledi. Ben belki saçımında d vitamini eksikliğinden dökülebileceğini düşündüm. Birkaç güne ilacın da etkisiyle baş dönmem geçti.
Tam bu aralar kendim ne yapabilirim diye düşünürken, doppelherz marka biotin+çinko+L-sistein içeren takviye edici gıdayı aldım (içeriği resim olarak yüklendi) ve saçımı birkaç kez kazıdım. Ayrıca bioxin forte şampuana başladım. Tabi saçı kazıyınca dökülme farkedilmiyo artık
Ama fazlasıyla bu durumu kafaya taktım.
Aradan bir süre geçince izin için memlekete gidince tekrar doktora gittim. Doktor eski kan tahlilime göz atıp ve ekstra olarak çinko değerime baktı (Çinko değeri normal çıktı) . D vitamini yapabilir dökülme dedi ama seninki erkek tipine benziyor dedi. Ve saçımın dökülmesinin durduğunu söyledi.(Birkaç kez çekince saç gelmedi tabi ) Hair 360 sprey+şampuan setini haftada 2 kez dermaroller uygulayarak kullanmam gerektiğini söyledi. Fakat internette pek yorum bulamayınca ve kullanıcı yorumlarının çok olumlu olmadığı görünce başka bir doktora gitmeye karar verdim.
Son gittiğim doktor ise tekrar tahlil yaptı. Ve demir değerimin biraz düşük olduğunu söyledi ve erkek tipi dökülme olduğunu söyledi. Fakat baba, amca dede ve dayılarda kellik olmadığını söyledim. Doktorum stres yapmayacaksın, ayrıca uzaktaki genlerden dolayı da saçlarımın dökülebileceğini söyledi. Demir eksikliği için hap ve minoksil %5 spreyi sabah akşam kullanmamı önerdi. Hapı 2 ay, mınoksil i en az 6 ay kullanmamı tavsiye etti. Ayrıca dermoskin medobiocomplex kapsül + şampuanı kullanmamı tavsiye etti. D vitamini eksikliğinden dolayı dökülmenin çok nadir olduğunu söyledi. Fakat şu ana kadar henüz minoksil e başlamadım. Şu an sadece bioxin forte şampuna ve doppelherz takviye gıdayı kullanıyorum. Ayrıca haftada bir, dermaroller ile saçıma vitamin karışımlı yağ bakımı yapıyorum. Forumdaki tecrübeli abi ve kardeşlerimin görüşlerinden faydalanmak adına şu sorulara cevap arıyorum? (saç resimlerim ve tahlil sonuçlarım aşağıdadır)
1) Baba, Dede, amca ve dayılarda da kellik olmamasına rağmen, erkek tipi dökülme yaşayabilir miyim?
2) Stres veya D vitamini eksikliğinden dolayı saçım bu kadar hızlı dökülmüş olabilir mi? Ya da sebebi ne olabilir?
3) Minoksil kullanmaya başlamalı mıyım? Bahsedilen yan etkilerlerle (kalp çarpıntısı vs) karşılaşma ihtimalim nedir ya da karşılaşan arkadaşlar var mıdır? Ayrıca minoksil i ömür boyumu kullanmak zorunda mı kalacağım? Bırakınca çıkanlar dökülür mü ?
4) Attığım fotolara göre saçıma yorum yapıp tavsiyelerinizi dinlemek isterim.
5) Şampuan ve multivitamin olarak ne tavsiye edersiniz?
Yazı biraz uzun oldu kusura bakmayın abilerim kardeşlerim. Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.