Sözel bir güncelleme yapayım.
Oral antiandrojene başlamamın üzerinden 5 ay 10 gün civarı geçti. Gözle görülür bir gelişme yok. Bir miktar saç dökülmesi devam ediyor.
Tedavideki güncellemeler şöyle.
-- Finas+Dutas dönüşümlü (İlk 4.5 ay, 1 mg finasterid, son 1 aydır ise Finas +dutas dönüşümlü kullanmaya başladım.)
-- Minox devam (İlk 4.5 ay minoxil forte kullandım. Son 1 aydır rogaine foam'a döndüm. )
-- İlk 1-2 ay kadar miracle losyon da tedavimde vardı. Ara vermiştim ama birkaç gündür tekrar başladım. Scalpte artan testo için de birşeyler yapmam gerekiyor olabilir. Spiro bu sebeple yer alıyor. Belki ilerde RU ya geçiş yaparım. Tedarik edebilirsem.
-- 20 gündür günlük 20-30 dk. scalp masajına başladım.
-- Medobiocomplex vitamine devam
-- Magnezyum,çinko desteği devam
-- İnsülin ile mikroiğneleme devam (bazen dermastamp ile yapıyorum ama genelde lanset iğnesi ile, bolca kanlı iğnelemeye çalışıyorum,)
Tedavi süreciyle ilgili gözlemlerim, planlarım ise şöyle:
- Minoxil sebore yaptı, dokülmeyi bunun arttırdığından şüpheleniyorum. Ayrıca bizdeki minoxil forte ile rogaine foam arasında kalite farkı da olabilir. Sene başında falan aynada kafa derim bu kadar parlamıyordu, şimdi biraz daha parlıyor gibi. Gözle görülür bir gelişme de yok, gerileme de yok gibi. Belki bu dökülme artışı sebebi minox marka değişikliği yapmam veya minox döngüsü vs. olabilir.
- Şakaklarda flaşlı çektiğim zaman gözüken tüyler bir tık belirginleşiyor gibi . Ama flaşsız fotolarda gözle görülür değiller bunlar. Ayva tüyü demek için bile erken. Saç formuna kalınlığına döneceğini tahmin etmiyorum ama bu hızla anca 5 seneye falan belki
- Hemen hemen 5.5 ay antiandrojen kullanımı benim dökülme agresifliğimde olan bir kişi için (hem dökülme miktarı hem de süre olarak) kısa bir süre olabilir belki daha uzun süre ister, ama dökülmemin ana sebebi dht olmayabilir gibi geliyor. Kafa derisinin gerginliği, inflamasyon üzerine yoğunlaşacağım. Masajı ihmal etmemeye çalışacağım.
- Psikolojik değerlendirme yapacak olursam, malum pandemi sebebiyle, mart ayından beri eve kapandım. Çalıştığım şirketin durumu kritik vs. hayat mücadelesi gibi sebepler dolayısıyla stresim çok fazla. Bunun nasıl üstesinden gelirim bilemiyorum. Saç durumu çok kafaya takılmaya başladı maalesef.
- Saç ektirmeye sıcak bakmaya başlamıştım ama forumda yorum istediğim bir konuda, arkadaşlar hiç girme bu topa dediler. Donörün zayıflığı sebebiyle. Bu da üzüntümü arttırdı maalesef. Ama yine de donör saçlarım biraz uzadıktan sonra, serkan aygın veya asuman hair gibi veya üstü kalibrede bir merkezde profesyonel görüşü alacağım. Belki seyrek, tepedeki saçlarımın arasını doldurarak bir ekim denenebilir. Tabi saç ektirsem de, bir şekilde tedavilere devam etmem gerektiğinin farkındayım.
- 1 aydır dutas ve finas dönüşümlü kullanıma geçmiştim. Yanetki olarak ekstra bir durum gözlemlemedim. (Dutas'ın yanettkisi finasla aynıdır, yakındır vs. benzeri yorumlara hep şiddetle karşı çıkardım fakat ekstra bir negatiflik gözlemlemedim. Belki de 1 ay için erkendir.
Cinsel yanetkiler bir tık hissediliyor. 0 yanetki diyemem maalesef. Buna rağmen devam ediyorum. Sabah ereksiyonları bazen oluyor bazen olmuyor. Eskiden genelde daha sık olurdu. Spermde biraz sıvılaşma devam. Ama esas brain fog, hafıza keskinliği konusu biraz daha şüphelendiriyor beni. Bu aralar korona riskini gözardı edebilirsem, bir kan tahlili, genel tahlil yaptırmaya gitmek istiyorum.
- Total antiandrojen tedavimi 8-9 ay sonrasında gözle görülür bir toparlama, umut ışığı göremezsem, büyük ihtimal topikal kullanıma çeviririm. Oral devam etmeyeceğimi düşünüyorum, çünkü şimdiye kadar fayda edecek olsaydı, biraz kıpırdanma görmem gerekirdi diye düşünüyorum. Topikal kullanımlarla da bir şekilde 2 yıldır saçları geriletmeden koruyabildim. (belki de gerilemeyeceği vardı bilmiyorum artık) Oral kullanımın risknin kesinlikle daha fazla olduğunu düşünüyorum. Gelişme görmeye başlasam bile bir süre sonra oral kullanımı sonlandırırım, topikal devam ederim.
Bakalım neler bekliyor beni. Kusura bakmayın uzun yazdım. Daha çok kendime bir not olsun diye yazdım bu yazıyı. İnşallah bir sonraki güncellemem, gelişme başladı şeklinde fotolar olan bir paylaşım ile olur.
Sağlıcakla.