Gönderen Konu: elektronik sigara normal sigaradan zararlımı sorunsalı  (Okunma sayısı 2101 defa)

AdnanN

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 618
Arkadaşlar sigarayı bırakıp e sigaraya geçmek istiyorum hani şu elektronik nargilelerden .çevremde kullanan çok kişi var ve bu sayede sigarayı bıraktılar ama ne var ki cesaret edemiyorum hem patlama riskinden hemde elektronik sigaranın daha zararlı olduğunu söyleyenler var.Ne derece doğru bu konuda pek bilgi bulamadım.
Birde kullanacak olursam marka tavsiyesinde bulunacak olan olursa çok makbule geçer.

Edit;

Elelektronik Sigara Normal Sigara İçmekten Daha mı Güvenli?

Elektronik sigaralar veya e-sigaralar
Elektronik Sigara Kullanımı geleneksel sigaralara “güvenli” yeni bir alternatif olarak pazarlanmaktadır. Ocak 2020'ye kadar, akciğer hastalıklarından kaynaklanan 57 ölüm ve 2.600'den fazla vaping ile ilgili hastaneye yatma raporları, vapingin sigara içmekten daha tehlikeli olabileceğini açıkça ortaya koydu. [11] CDC, E Vitamini asetatının salgın için potansiyel bir neden olduğunu bildirmiştir, ancak sadece bu olmayabilir. [24] Hastaların çoğu vaping esrar ürünleri veya esrar ve nikotin ürünleri bildirmektedir, ancak diğerleri sadece vaped nikotin ürünlerini bildirmektedir. Hastanede yatan gençlerin ve yetişkinlerin bu raporları daha derinlemesine incelenene kadar, hangi tür vapinglerin en tehlikeli olduğunu ve hangi koşullar altında olduğunu bilemeyiz.

E-sigaralar çeşitli şekillerde gelir ve vape modları, Juuls ve vape kalemlerini içerir. Marka ürünleri (Juul en yaygın kullanılanıdır) ve "ev yapımı" versiyonları vardır. Bazıları yüksek seviyelerde nikotin içerirken, bazıları esrar içerir veya sadece lezzet içerir. Bu makalenin odağı e-sigaralar üzerindedir, çünkü var olan araştırmaların çoğu onlar üzerinde yapılmıştır, ancak aşağıdaki bilgilerin çoğu bu diğer ürünlerle de ilgilidir.

Büyük sorular: Güvende mi? Eski bir alışkanlığa yeni bir hayat veren sigaradaki düşüşü tersine çevirecekler mi yoksa insanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olabilirler mi? İşte bilmen gereken.

E-sigara nedir?
E-sigaralar, başlangıçta sigara gibi şekillendirilmiş, ancak şimdi vape modları, Juuls ve vape kalemlerini içeren pille çalışan cihazlardır. Bazıları flash sürücülere veya fosforlu kalemlere benziyor, bu da gençlerin onları basit bir şekilde gizlemelerini kolaylaştırıyor. Markalı ürünler, tütünde doğal olarak bulunan ve uyarıcı, çekilme sırasında strese neden olan ve daha sonra maruz kalmanın çekilmeyi takiben rahatladığı hissi veren bağımlılık yapan bir ilaç olan nikotin içerir. Sigaradaki nikotin, sigarayı bu kadar bağımlılık yapar ve çoğu vaping ve juuling için de geçerlidir. Bu elektronik ürünler, nikotinin solunmasına izin verir ve nikotin, aromalar ve diğer kimyasalları içeren sıvı bir kartuşu bir buhara ısıtarak çalışırlar. E-sigaralar tütün yerine bir sıvıyı ısıttığından, salınan dumansız kabul edilir. [1]

E Sigara Normal Sigara İçmekten Daha mı Az Zararlı;
Geleneksel sigaralar ile e-sigaralar ve ilgili ürünler arasındaki temel fark, ikincisinin tütün içermemesidir. Ancak, kanser ve diğer ciddi hastalıklara neden olan sadece sigaradaki tütün değildir. Geleneksel sigaralar zararlı olduğu kanıtlanmış bir kimyasallar listesi içerir ve e-sigaralarda bu kimyasalların bir kısmı bulunur.

Sigara içmek akciğer kanseri, meme kanseri, amfizem, kalp hastalığı ve diğer ciddi hastalıklara neden olabilirken, bu hastalıklar genellikle on yıllarca sigara içtikten sonra gelişir. Buna karşılık, 2019'da, vaplamanın, vaping nedeniyle akciğer hasarı nedeniyle hastaneye yatırılan hastaların CDC raporlarına dayanarak, sadece bir yıl sonra nöbetlere ve ciddi akciğer hasarına neden olabileceği açıkça ortaya çıktı. [2], [3] On yıl boyunca olası e-sigara riski konusunda uyarılar olsa da, bu kadar kısa bir sürede bu tür ciddi hasarlara neden olmaları beklenmiyordu.

2009 yılından bu yana FDA, e-sigaraların “kullanıcıların maruz kalabileceği tespit edilebilir seviyelerde bilinen kanserojen ve toksik kimyasallar” içerdiğine dikkat çekti. Örneğin, “tütün içermeyen” olarak pazarlanan e-sigara kartuşlarında FDA, antifriz, insanlarda kansere neden olduğu gösterilen tütüne özgü bileşikler ve diğer toksik tütüne özgü safsızlıklar içinde bulunan toksik bir bileşik saptamıştır. [4] Başka bir çalışma, bu sıvı kartuşların 42'sine baktı ve insanlarda kansere neden olduğu bilinen bir kimyasal olan formaldehit içerdiklerini belirledi. [5] Formaldehit, kartuşların birçoğunda, insanlar için tavsiye edilen maksimum EPA'dan çok daha yüksek seviyelerde bulunmuştur. 2017 yılında , Bilim Halk Kütüphanesi Dergisi'nde yayınlanan bir çalışma, çok sayıda popüler e-sigara markası tarafından üretilen buharda önemli bir benzen, iyi bilinen bir kanserin bulunduğunu gösterdi. [6]

Vücudun geleneksel sigara dumanındaki kimyasalların çoğuna reaksiyonu uzun süreli iltihaplanmaya neden olur ve bu da bronşit, amfizem ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yol açar. [7] E-sigaralar aynı toksik kimyasalların çoğunu da içerdiğinden, bu hastalıkların risklerini önemli ölçüde azaltacağına inanmak için bir neden yoktur.

Aslında, Amerikan Kimya Derneği'nin 2018 yıllık toplantısında sunulan bir ön çalışma, vaplamanın DNA'ya zarar verebileceğini buldu [8] . Çalışma, 15 dakikalık bir vaping seansından önce ve sonra 5 yetişkinin tükürüğünü inceledi. Tükürük, formaldehit ve akrolein gibi potansiyel olarak tehlikeli kimyasallarda bir artış gösterdi. Akroleinin DNA hasarı ile ilişkili olduğu kanıtlanmıştır ve DNA hasarı sonunda kansere neden olabilir. [9]

Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından finanse edilen bir fare araştırması, e-sigara dumanının DNA'da kanser riskini artırabilecek mutasyonlara neden olabileceğini buldu. Bu spesifik mutasyonların, elektronik sigara dumanına maruz kalan farelerde akciğer ve mesane kanseri gelişimine potansiyel olarak katkıda bulunduğu gösterilmiştir. Araştırmacılar, bu kimyasalların insanlarda kansere yol açan mutasyonları da indükleyebileceğini iddia ediyorlar. Zarar görenlerin kaç tanesinin juul cihazı kullandığı bildirilmemiştir. Zarar görenlerin birçoğu esrardan kurtulmuş olsa da, birçoğu nikotin e-sigara da kullandı, [10] bu nedenle “juuling” risklerinin dikkatle ve derhal incelenmesi gerekiyor.

Dumansız oldukları için, birçok kişi e-sigaraların sigara içmeyenler ve çevre için geleneksel sigaralardan daha güvenli olduğunu varsaymaktadır. Bununla birlikte, Uluslararası Hijyen ve Çevre Sağlığı Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, e-sigara kullanımının, her ikisi de solunduğunda potansiyel olarak zararlı olan uçucu organik bileşiklerin (VOC'ler) ve havadaki partikül konsantrasyonlarının artmasına neden olduğunu buldu. [11] Her ne kadar e-sigara buharı geleneksel sigaraların bariz kokusuna ve görünür dumanına yol açmasa da, özellikle iç mekanda vaping yaparken hava kalitesi üzerinde hala olumsuz bir etkisi vardır.

E-sigaralardan gelen buharın geleneksel dumandan daha az zararlı olduğu iddialarını desteklemek için uzun vadeli bir çalışma yoktur. Kanserin gelişmesi yıllar alır ve e-sigaralar son zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri'ne tanıtıldı. Bir ürünün en az 15-20 yıldır etrafta olana kadar bir kişinin kanser riskini artırıp artırmadığını belirlemek neredeyse imkansızdır. Düzenli sigaraların yasak olduğu yerlerde sigara içmekten hoşlanan e-sigara kullanıcılarının olumlu incelemelerine rağmen, güvenlikleri ve uzun süreli sağlık etkileri hakkında çok az şey bilinmektedir.

Kullanıcının ağzında veya yüzünde patlayan e-sigaralardan da tehlike vardır. Geçen yıl, İngiliz Tıp Dergisi, 2015'ten 2017'ye sadece üç yıllık bir süre içinde ABD'de yaklaşık 2.035 e-sigara patlaması ve yanık yaralanması olduğunu tahmin etmek için çeşitli ajanslardan gelen verileri kullandı. Çalışmanın yazarlarından biri, bu tür olaylar iyi izlenmediği için sayı muhtemelen daha yüksekti. Raporda ayrıca, genellikle bir lityum iyon pil ile çalışan e-sigaraların, “termal pist” olarak bilinen bir fenomen olan ateş yakma veya patlama noktasına kadar aşırı ısınabileceği belirtildi. [12]

Elektronik Sigara Normal Sigaraları Bırakmaya Yardımcı Olabilir mi?
Bir şirket, ürününün nikotin bağımlılığı gibi bir hastalığı veya bağımlılığı tedavi etmek için kullanılabileceğini iddia ederse, FDA'ya, ürününün bu kullanım için güvenli ve etkili olduğunu gösteren çalışmalar sağlamalıdır. Bu çalışmalara dayanarak, FDA ürünü onaylar veya onaylamaz. Şimdiye kadar, e-sigaraların sigarayı uzun vadede kesmek veya bırakmak için kullanıp kullanamayacağına dair büyük, yüksek kaliteli çalışmalar bulunmamaktadır. Çalışmaların çoğu ya çok kısa süreli (6 ay ya da daha az) ya da katılımcılar, e-sigaralar da dahil olmak üzere sigarayı bırakmak için rastgele farklı yöntemlere atanmamışlardır. Çalışmaların çoğu bildirilen e-sigara kullanımına dayanmaktadır. Örneğin, dört ülkede yapılan bir araştırma,% 85'i sigarayı bırakmak için kullandıklarını söylemesine rağmen, e-sigara kullanıcılarının sigarayı bırakma olasılığının normal sigara içenlerden daha fazla olmadığını bulmuştur. [13] ABD'de yapılan diğer yıl süren çalışmalarda da benzer bulgular elde edilmiştir. 2014 yılında prestijli bir tıp dergisinde yayınlanan bir araştırma, sigara içenlerin, ilk görüşme yapıldıktan 6-12 ay sonra, sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak için e-sigara kullandıklarına inanmasına rağmen, neredeyse hepsinin hala normal sigara içtiğini buldu. [14] Benzer şekilde, 2018 yılında yayınlanan bir yıllık çalışma, e-sigara kullanan sigara içenleri geleneksel sigara içenlerle karşılaştırdı ve e-sigara kullanıcılarının sigarayı bırakmaya çalıştıklarını söyleme olasılıklarının daha yüksek olduğu sonucuna vardı. sigara alışkanlığı, e-sigara kullanıcılarının% 90'ı çalışma sonunda hala normal sigara içiyor. İyi yürütülen çalışmalardan elde edilen sonuçlar elde edilene kadar FDA, sigarayı bırakmak için e-sigaraları onaylamadı. [15]

Gençler, Çocuklar ve Elektronik Sigara
E-sigarayı deneyen gençlerin oranı son yıllarda dört kattan fazla artmış, yaşlıların% 25'i ve sophomores'un% 20'si sadece geçen ay vaping olmuştur. Ulusal Gençlik Tütün Araştırması'na göre, ortaokul ve lisede üç milyon ABD öğrencisi 2015 yılında e-sigara denedi. Ayrıca, e-sigara denediklerini söyleyen her 5 ortaokul öğrencisinden 1'i, hiç geleneksel sigara içmediklerini söyledi. [16]

E-sigara ve gençlerin juul kullanımı birçok nedenden dolayı endişe vericidir:

sloocer

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 5693
  • Saç ekimi sonuçları
Ynt: elektronik sigara normal sigaradan zararlımı sorunsalı
« Yanıtla #1 : 26 Şubat 2020, 14:23:46 »
Arkadaşlar sigarayı bırakıp e sigaraya geçmek istiyorum hani şu elektronik nargilelerden .çevremde kullanan çok kişi var ve bu sayede sigarayı bıraktılar ama ne var ki cesaret edemiyorum hem patlama riskinden hemde elektronik sigaranın daha zararlı olduğunu söyleyenler var.Ne derece doğru bu konuda pek bilgi bulamadım.
Birde kullanacak olursam marka tavsiyesinde bulunacak olan olursa çok makbule geçer.

Hiç bir mantığı yok kullanmanın... kullananların %70 i ilk ay %25 i 3 ay içinde sıkılıp bırakıyor.. 1 yıl kadar kullanabilenlerin yüzdesi 1 in altında...
Zararsız olma ihtimali yok, daha zararlı olma ihtimali yüksek... zaten kısa süre kullanılacağı için düşünmeye kafa yormaya gerek yok... hem çok zahmetli hem maliyetli... eminim zararı daha çok

ImPaLa

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 1125
Ynt: elektronik sigara normal sigaradan zararlımı sorunsalı
« Yanıtla #2 : 26 Şubat 2020, 16:32:49 »
zararsız denmesi kesinlikle doğru olmaz elbet zararları vardır Ama sigaraya oranla ne kadar zararlı gerekli idrar testi ve kan testi ile sığarayı bırakıp elektronik sigara ya geçen 100 Kişide yapılırsa bilimsel tanı ortaya koyulur sanıyorum.

sloocer

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 5693
  • Saç ekimi sonuçları
Ynt: elektronik sigara normal sigaradan zararlımı sorunsalı
« Yanıtla #3 : 26 Şubat 2020, 16:47:02 »
zararsız denmesi kesinlikle doğru olmaz elbet zararları vardır Ama sigaraya oranla ne kadar zararlı gerekli idrar testi ve kan testi ile sığarayı bırakıp elektronik sigara ya geçen 100 Kişide yapılırsa bilimsel tanı ortaya koyulur sanıyorum.

Konulamaz böyle bir teşhis.. 3000 yıllık sigara kullanımın zararları dahi 30-40 yıllık tarihi var. İdrar ve kan testi ile çigerlerine çektiğin yanma Yolu ile reaksiyona giren buharın zararlarının tespiti mümkün değil...
Rahat ol hem maddi hem sağlık yönünden sigaradan daha masum değil.. amaç sağlık ise bırakmak tek çözüm... yerine bşrsey koymanın hiç bir mantıgı yok

ImPaLa

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 1125
Ynt: elektronik sigara normal sigaradan zararlımı sorunsalı
« Yanıtla #4 : 26 Şubat 2020, 17:10:17 »
Konulamaz böyle bir teşhis.. 3000 yıllık sigara kullanımın zararları dahi 30-40 yıllık tarihi var. İdrar ve kan testi ile çigerlerine çektiğin yanma Yolu ile reaksiyona giren buharın zararlarının tespiti mümkün değil...
Rahat ol hem maddi hem sağlık yönünden sigaradan daha masum değil.. amaç sağlık ise bırakmak tek çözüm... yerine bşrsey koymanın hiç bir mantıgı yok

masum olmadığına katılıyorum küçük bir araştırma yaptım
İngiltere de  kanser araştırmaları (cancer research uk) tarafından gerçekleştirilen yeni çalışmada 181 hastaya ait idrar ve salya örneklerinde yapılan analizlerde, nnal adlı kanserojen madde seviyesi; sigarayı bırakıp elektronik sigaraya geçenlerde %97.5 oranında düştüğü tespit edildi miş ve dahası

kaynak https://annals.org/aim/article-abstract/2599869/nicotine-carcinogen-toxin-exposure-long-term-e-cigarette-nicotine-replacement

AdnanN

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 618
Ynt: elektronik sigara normal sigaradan zararlımı sorunsalı
« Yanıtla #5 : 26 Şubat 2020, 18:01:30 »
masum olmadığına katılıyorum küçük bir araştırma yaptım
İngiltere de  kanser araştırmaları (cancer research uk) tarafından gerçekleştirilen yeni çalışmada 181 hastaya ait idrar ve salya örneklerinde yapılan analizlerde, nnal adlı kanserojen madde seviyesi; sigarayı bırakıp elektronik sigaraya geçenlerde %97.5 oranında düştüğü tespit edildi miş ve dahası

kaynak https://annals.org/aim/article-abstract/2599869/nicotine-carcinogen-toxin-exposure-long-term-e-cigarette-nicotine-replacement

hocam şimdi bu makalede sigaraya göre elektronik  sigara dahamı zararlı yoksa masummu ? anlamaya çalıştım fakat kurduğun cümleler kendi aralarında çelişiyor.

ImPaLa

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 1125
Ynt: elektronik sigara normal sigaradan zararlımı sorunsalı
« Yanıtla #6 : 26 Şubat 2020, 18:27:33 »
hocam şimdi bu makalede sigaraya göre elektronik  sigara dahamı zararlı yoksa masummu ? anlamaya çalıştım fakat kurduğun cümleler kendi aralarında çelişiyor.


masum olmadığına bende katılıyorum dedim kısaca çiçek böcek fayda sağlayan bir şey değil verdikleri zarara kıyas sadece

çalışmada 5 farklı grup inceleniyor:

1-normal sigara içenler,
2-eskiden normal sigara içip daha sonra sigarayı bırakıp elektronik sigaraya geçenler,
3-eskiden sigara içiyorken şimdi sadece nikotin takviyesine kullananlar,
4-hem sigara hem de elektronik sigarayı birlikte içenler,
5-hem sigara hem de nikotin takviyesini kullananlar.

çalışmadan elde edilen sonuçlara göre sadece elektronik sigara içenler ve sadece nikotin takviyesi kullananlarda karsinojen (kanser yapıcı madde) oranları diğerlerinden belirgin olarak daha düşük.

181 hastaya ait idrar ve salya örneklerinde yapılan analizlerde, nnal adlı kanserojen madde seviyesi; sigarayı bırakıp elektronik sigaraya geçenlerde %97.5 oranında düştüğü tespit edildi.

çalışmada yer alan bilim adamların olan lion hahab, digital trends adlı dergiye yaptığı açıklamada “çalışmadan çıkarmamız gereken özet sonuç şudur: sağlık açısından, normal sigara içmektense elektronik sigara içmek özellikle de kanser riski konusunda daha güvenlidir. elektronik sigaralar normal sigaralardan kesinlikle daha az zararlılar.” dedi.

kanser sigara içenlerin aldığı tek risk değil elbette diyor shahab. önümüzdeki dönemlerde yine uzun süre elektronik sigara içenlerde solunum ve dolaşım sistemleri üzerindeki etkileri üzerinde çalışmalar yapacaklarını aktarıyor.

sloocer

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 5693
  • Saç ekimi sonuçları
Ynt: elektronik sigara normal sigaradan zararlımı sorunsalı
« Yanıtla #7 : 26 Şubat 2020, 18:54:37 »
Kansere sebep olan nall ismindeki madde dışında kanser yapan bir madde yok ise daha az kanser yaptığı kabul edilebilir. Tek problem kanserde değil..

Sen kullan 1 ay sonra yine konusalım..

ImPaLa

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 1125
Ynt: elektronik sigara normal sigaradan zararlımı sorunsalı
« Yanıtla #8 : 26 Şubat 2020, 18:58:56 »
Kansere sebep olan nall ismindeki madde dışında kanser yapan bir madde yok ise daha az kanser yaptığı kabul edilebilir. Tek problem kanserde değil..

Sen kullan 1 ay sonra yine konusalım..

Ben sigara uzun süre önce bıraktım elektronik sigarada hiç kullanmadım sayın sloocer Açılan konu başlığına dair sadece bilimsel makale araştırdım umarım herkes sağlıklı yaşar iyi akşamlar.

sloocer

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 5693
  • Saç ekimi sonuçları
Ynt: elektronik sigara normal sigaradan zararlımı sorunsalı
« Yanıtla #9 : 26 Şubat 2020, 19:03:54 »
Ben sigara uzun süre önce bıraktım elektronik sigarada hiç kullanmadım sayın sloocer Açılan konu başlığına dair sadece bilimsel makale araştırdım umarım herkes sağlıklı yaşar iyi akşamlar.

Ozaman aman diyim... hiç başlama ben envai çeşitini kullandım hepsi pok üstün pok...
Sigara içmemek ayrıcalıktır... irade işidir güçlü adamı temsil eder...

AdnanN

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 618
Ynt: elektronik sigara normal sigaradan zararlımı sorunsalı
« Yanıtla #10 : 27 Şubat 2020, 23:07:38 »
valla her kafadan ayrı ses çıkıyor  :) sanırım elektronik sigara henüz yeni oduğu için gelecekte nelere sebep olduğu daha net anlaşılacak şimdilik bulaşmasak iyi olacak galiba baksanıza amerikada 2000 küsür patlama vakası olmuş ha kanser olmuşuz ha ağzımızda patlamış aynı şey.

Alpha

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 537
Ynt: elektronik sigara normal sigaradan zararlımı sorunsalı
« Yanıtla #11 : 01 Mart 2020, 15:19:04 »
bir ara denedim ama olmuyor bir şekilde sigaranın verdiği tadı vermiyor.

Hintell

  • Admin
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 48902
  • saç ekimi sonuçları
Ynt: elektronik sigara normal sigaradan zararlımı sorunsalı
« Yanıtla #12 : 03 Mart 2020, 13:19:40 »
bir ara denedim ama olmuyor bir şekilde sigaranın verdiği tadı vermiyor.

Ben denedim kesti sıgara kullanmadım sonra aleti kırdım tekrar başladım ama benim kullanğım nikotini baya fazlaydı:)
Global Moderator

Alpha

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 537
Ynt: elektronik sigara normal sigaradan zararlımı sorunsalı
« Yanıtla #13 : 23 Mayıs 2020, 02:53:49 »
Ben denedim kesti sıgara kullanmadım sonra aleti kırdım tekrar başladım ama benim kullanğım nikotini baya fazlaydı:)

nikotini en yüksek olan likitten aldım ama gene banamısın demiyor üstüne bir sigara yaktığım zaman fena başım dönüyor likitin içinde sanırsam nikotin yok sahte olmasından şüpheleniyorum orjinal bol nikotinli likit nerden alabilirim acaba.

berk16

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 25
Ynt: elektronik sigara normal sigaradan zararlımı sorunsalı
« Yanıtla #14 : 23 Mayıs 2020, 03:00:36 »
Günde 2 paket sigara içiyordum, sigarayı bırakıp elektronik sigaraya başladım. Yaklaşık 2 yıldır içiyorum. 4.5mg nikotinli evyapımı likit kullanıyorum. 2 yıllık süreçte 3-4 kere göğüs hastalıkları hastanesinde muayene oldum. Doktora bir problemim yok fakat elektronik sigara kullandığım için kontrol amaçlı geldiğimi belirtiyorum. Üfleme testleri ve röntgenlerde bir problem gözükmüyor fakat ileride gözükmeyeceği anlamına gelmez. Aktif olarak spor yaptığım için sigarayı bıraktıktan sonra nabız yükselme hızımın bariz düştüğünü ve yüksek nabızdan normal nabız aralığına dönme süremin inanılmaz kısaldığını söyleyebilirim. Yani ciğerlerde sigara kadar bir etkisi olmadığını az çok kendim tecrübe edebildim.

Elektronik sigarada zararlı tabii ki fakat normal sigaranın zararları çok daha fazladır diye düşünüyorum :)

 

Facebook Twitter Instagram