Abi diş fakültesi son sınıf öğrencisiyim. Naaip olursa bu yıl diş hekimi olacağım. Bunu laf olsun diye değil, izninizle bir kaç örnek vermek için anlatacağım. Diş ağrısı hastaların tahammül edemeyeceği kadar şiddetli ağrılardır, aramızda yaşayan arkadaşlar illa ki vardır. İlgili diş kanal tedavisi ile kurtarılabilip, hastanın ağrıları 2-3 gün içinde dinebilir. Ama hasta o anın acısıyla çek dişimi kurtulayım bu ağrıdan diyor, bizim mesleki etik olarak ilgili dişi çekmemiz doğru değil, çekemeyiz. Benim dişim değil mi kardeşim çek işte diyorlar, benim bacağım değil mi kes deseniz bir doktor bacağınızı keser mi ağrıyor diye sorduğumuzda ise onunla o bir mi diyorlar. Sen çekmesen başka yere çektiririm diyor son olarak hasta, karar sizin, o dişinizi ben çekmem, olması gereken tedavi kanal tedavisidir diyor hastanın çekim talebini reddediyoruz.
Yaşca benden büyüksünüz lütfen anlattıklarımı akıl vermek, iş öğretmek gibi algılamayın abi, büyüklerime saygıda kusur etmek istemem. Saç ekimi estetik bir işlem, tabii ki hastaya fikri sorulur, ama sırf hasta istedi diye absürt bir ön çizgi yapılmaz, yapılan iş ekimcinin imzasıdır sonuçta. Sırf hasta istedi diye donörü kelleştirecek düzeyde greft alınmaz bence etik olarak, her işin bir oluru vardır. Sırf hasta istedi diye o kadar greft alınır mı? Bu işin uzmanları daha iyi bilir ama alınmaz bence. Zira alım bölgesi vücut için ayrı bir travma, ekim bölgesi bambaşka bir travma, vücut aaa buraya adam ekim yaptı ben burayı besleyeyim demiyor, donör bölgeye de kan gönderiyor, her yeri eşit onarmaya çalışıyor, bu da ekim bölgesinde fire anlamına geliyor, Allah muhafaza nekroz anlamına geliyor.
Saç ekimi maddi olarak külfetli bir işlem haklısınız ama donörde kaybedilen saç bir daha geri gelmiyor, aynı şekilde tutmayan greft geri gelmiyor, %50 tutma oranına sahip 10000 greft mi(inşallah ben yanılırım ve gönlünüze göre bir sonuç olur), %80 tutma oranına sahip 5000 küsur greft mi? Ben şahsen baştan beni böyle bilgilendirseler 2. seçeneği tercih ederdim. İlla ki bilgilendirmişlerdi ama sırf hasta istedi diye böyle bir işe de profesyonel kurumların kalkışmasına anlam veremiyorum açıkçası(ilgili kurumla alakalı hiçbir bilgim ve önyargım yoktur, sadece bu durumla alakalı yorumumu belirtiyorum), şunu unutmayalım, donör bölgemiz de canlı bir dokudur, bu dokuya hem kendimiz sahip çıkmalıyız, hem de kendimizi emanet edeceğimiz eller.
Sonuç olarak inşallah bunca emeklere değer ve ekim sonucunuz parmak ısırtır, Allah gönlünüze göre versin.