Proscar kullanmadan önce çok araştırma yapmıştım ancak Türkçe fazla kaynak bulamamıştım, reddit'te baya yorum okumuştum.
Genelde herkes kullanmadan önce yazıyor, başladıktan sonra birşey paylaşmıyor olumlu/olumsuz.
Kullanmayı düşünen arkadaşlara kendi kişisel ve arkadaşımın tecrübelerini paylaşmak istedim;
Proscarı 2 yıl önce 5e bölerek 4-5 ay kadar kullandım, sonuç olarak var olan saçları koyulaştırdı ve kalınlaştırdı.
Daha iyi bir görünüm oluyor haliyle, ayrıca vücut kılları da daha çabuk uzuyor.
4-5 ay sonunda cinsel yan etki olarak libido düşüklüğü vs yaşamadım, başlangıçta tam tersi etki yapıyor hatta. Ama benim libidom genel olarak çok yüksekti hep, biraz azalttıysa da farketmemiş olabilirim.
Asıl aldığım yan etki brain fog denilen (Durgunluk denilebilir, türkçe karşılığını bilemiyorum) iğrenç durum. Reddit'te de yaşayan çok olmuş.
Genel olarak bir boş boş dalıp gitme durumu, hafif mutsuzluk ve unutkanlık yaptı. Bu katlanılabilir birşey ama asıl bırakma nedenim;
hafif dozu arttırdığımda yani 1.25 1.5 gibi keserken eşit olmasına çok dikkat etmeden kullanmaya başladığımda aniden başlayan testis ağrısı oldu. 2-3 gün boyunca sürdü bilgisayar başındayken vs. aniden başlıyordu.
Bazen ilişki sonrasında olabiliyordu ama durduk yere olması çok korkuttu.
Tabi bunu yaşayınca bıraktım hemen 1 hafta sonra düzeldim, ağrılar kesildi.
Meni sıvılaşması da yapmıştı biraz, 1-2 ay sonunda normale döndü.
Ayrıca çok fazla tuvalet ihtiyacı oluyor, gece uyurken 4-5 kere uyanıp tuvalete gidiyordum. Bu da düzeldi sonradan, gecede tek sefere düştü çok su içmeme rağmen.
Arkadaşımda benle beraber başladı ben önermiştim, o inanılmaz iyi sonuçlar aldı saçlarında.
Gürleşti, sıklaştı, dökülme durdu. Yan etki olarak testis ağrılarını o da ilişki sonrasında hissediyormuş ama alışmış, diğer ufak yan etkiler onda da vardı.
Libidoyla ilgili herhangi bir sorun yaşamadı. Ancak ilaç etkisini 1 yıl sonunda yitirdi, dökülmesi çok acayip derecede arttı. Forumda araştırınca döngüye girmiş olabileceğini söyledim, biotin kullanıyor şimdi. ilaca da ara ara devam ediyor.
Sonuç olarak ben bu kadar güçlü bir ilacı kullanma riskini alamadım, kullanmayı düşünenlerede 0.5 veya 0.75 mg kullanmalarını öneririm.
Reddit'te 0.5 mg ve üstünün de saç tedavisinde yeterli olduğu ile ilgili yabancı bilimsel bir araştırma okumuştum, araştırırsanız bulabilirsiniz.
Çok ufak parçalara kesmek zor oluyor elbet eczaneden hap kesme aparatı alabilirsiniz yoksa da söyleyince getiriyorlar, ufak hazneside oluyor saklamak için kestiğinizde diğer parçaları.
Bütçesi uygun olan direk propecia kullansın derim hiç uğraşmasın bunla.
Xpecia;
1 kutu xpecia bitti 2. kutumdayım bu kutu bitince bunu da bırakacağım muhtemelen ekim düşünüyorum sonrasında, yan etki olarak tamamen proscar la benzer etkileri gösteriyor.
Günde 2 tane önerilmiş örneğin ben 2 tane kullandığımda proscar da yaşamadığım libido düşüşünü yaşadım, günde 1 defa haftada 3-4 gün kullanıyorum yan etki olmuyor böyle bende.
Saçımda çok bir değişiklik olmadı yine biraz koyuluk vs. mevcut saçları biraz güçlendirme. Seyreklik aynı.
Sakalımda ufak bir bölgede yıllardır saç dökülmesiyle başlayan seyreklik vardı, bunu kapattı. Boşluk yok o kısımda artık. Yüzümde ki tüyler ve göğsümde ki kıllar da daha çabuk ve koyu çıkıyor.
+ olarak b vitamini çinko ve biotin içeren komplex bir b takviyesi daha kullanıyorum. Omega 3'e başladım birde ama bu sporla ilgili.
Genel olarak bu ilaçları kullanırken fitness yapmanızı öneririm en çok, yan etkileri minimuma indiriyor. Müthiş testosteron artımı sağlıyor, libido da tavan yapıyor.
İlaçlar kullanılıcaksa en doğrusu saç ekimi öncesi ve sonrasında bir dönem kullanmak, hayat boyu kullanılıcak şeyler değil bana göre. Kullananlarda var elbet.
Yine kullanırken en önemlisi su bana göre, günde 2.5 min. içmeye özen gösteriyorum az içtiğimde mutlaka baş ağrısı veya halsizlik oluyor.
Suyu asla ihmal etmeyin. Full check up kan değerleri vs. de yaptırdım bu arada proscardan sonra, özellikle böbrekler için ama hiçbir sorun çıkmadı.
Proscar kullandığım dönemde böbrek ağrısı da yaşıyordum ara sıra ama bunun nedeni e-sigara imiş bunu da onu bırakınca anladım.
Yeri gelmişken sigara kullandığım/bıraktığım dönemlerde de saçla ilgili bir değişiklik olmadı. Ama e-sigara böbrekleri kesinlikle yoruyor, ilaç kullananlar kesinlikle kullanmasın derim.