fazlası böbreklerde ,damarlarda ve diğer yumuşak organlarda kreçleme yapar.Alırken k2 ve magnezyum ile alın.Hapla alınan d vitaminin işe yaradığına dair bir kanıtta yok
Doğru söylüyorsun güzel bir makale ve dikkatimi çeken bir parçası
bize güneşten gelen deriden sentezlenip,dokularda serbest gezinebilen sülfatlı d vitamini gerekli imiş.
https://www.memurlar.net/haber/246476/butun-yonleri-ile-d-vitamini.htmlD VİTAMİNİ ÇEŞİTLERİ
Vücudumuza giren D vitamininin ancak %10'u yiyecekler (yumurta, sakatat, balık, hayvansal yağlar ) ile alınır.
D2 vitamini güneşten sentezlenmez. Endüstriyel olarak mantarlardan radyasyon sonucu elde edilir (5).
D3, D2'den 5-10 kat daha etkilidir (6,7) ve 2-3 kat daha fazla depolanır. Bunun muhtemel nedeni D2'nin D vitaminini bağlayıcı proteine affinitesinin (ilgidinin) düşük olmasıdır. Ayrıca D3 vitamini, D2 vitaminine göre aktif formuna 5 kat daha fazla dönüşür (
. D3 vitamininin, D2 vitaminine göre raf ömrü de daha uzundur.
Sülfatlı D vitamini
Piyasadan alınan preparatlardaki D vitamini ile deride sentezlenen D vitamini bire bir aynı değildir. D vitamini deride güneş ışının enerjisi ile sülfatla bağlanır (sülfatlı D vitamini) ve bu haliyle D vitamini suda çözünür hale gelir (9). Suda çözünebilen D vitamini tüm hücrelere kolayca girebildiği için etkisi yağda çözünen D vitaminine göre daha fazladır. Halbuki ağızdan preparat olarak aldığımız D vitaminleri sülfatsızdır, yağda erirler. Sülfatsız D3 vitamini yağda eridiğinden kan dolaşımında serbestçe dolaşamaz. Dolaşabilmesi için LDL-kolesterole ihtiyacı vardır.
D vitamini sülfat bağından ayrıldığında bir enerji açığa çıkar. Bu sülfat bağı bir anlamda güneş enerjisini vücutta depolayan adeta bir "güneş pili" gibi işlev görür. Bitkiler nasıl gün ışığını depolayabiliyorsa (biyofoton) insanlar da bir anlamda biyofoton üretebilirler (10).
Sülfatlı D3 vitamini kalsiyum taşınmasında fazla görev almaz. Buna karşılık kanserden korunmada, immun sistemi güçlendirme depresyon ve kardiyovasküler hastalıktan korunmada rolü olan sülfatlı vitamin formudur. Sülfatsız D vitaminin bu tarzda etkileri yoktur.
Deride bulunan kolesterol ve kükürt radyasyonun hücre DNA'sı üzerine olan toksik etkilerinden korunma sağlar. Güneş ışınları kolesterol ve kükürtün oksitlenmesini sağlayarak D vitamini sentezini başlatır.
Anne (11) ve inek (12) sütünde bulunan D vitamini sülfatlıdır. Fakat inek sütündeki D vitamini pastörizasyon ve UHT uygulaması ile tahrip olur.