5 ayin dolmasina 3 gün kaldi. Benim konuya yorum yapan yok ta, okuyanlar cokmus. Okuyanlara, yasamis oldugum, iki ekimden toparlamis oldugum bilgileri aktarayim, belkide ileride bazilariniza yardimci olur.
Sac ekimini kabataslak 3-6-9-12 hatta ta 15-18 ay olarak bölümlendirilir. Ben bunu 4-8-12 diye bölümlüyorum. Tabiki 15-18´i de göz ardi etmeyelim. "Bu bölümlerde neler oluyor, neler yasaniyor,bölümler neden vardir??"... " 12-15 hatta 18 ay bekleyin diyen doktorlar bizi uyutmak icinmi bekleyin diyorlar???"
Bunlara benzer bir sürü sorular. Kendi yasadiklarimi iletiyorum ben arkadaslar.
Ekimden cikmis bir kafa, kabataslak 3 ayda toparlanir. Sok dökülmeden kurtulanlarla birlikte, ilk görüntüde bir degisiklik görürsünüz ( kiminde az kiminde cok ). 90 gün icerisinde, derinin altinda beslenipte, deri yüzüne cikacak olanlari 1. ordu diye sifatlandiriyorum. Bu birinci ordu 90 ile 120 gün arasinda deri üstüne cikip, sok dökülmeden kurtulmus olan saclara ve ana saclariniza destek vermek icin arkadan gelenlerdir!!!
Simdi esas konu zaten burada basliyor. Bu orduyu biz sayisal olarak nasil nitelendirebiliriz??? bu birinci ordunun sayisi nedir??? Ben simdi kabataslak, sadece gözümüzün önünde bir rakam olsun diye, diyorum ki... her ay yüzde 10 bir ordu gelisse... 6. ayda yüzde 60, 8. ayda ise yüzde 80´lik bir ordu gelismis olur. Birazdan 8 aylik, yani yüzde 80´lik orduya deginecegim... az sonra.
Simdi ilk ordunun 3.-4. ayda cikanlarin gelismesini tamamlayana kadar, üc dört ay gecer. Simdi sac ektiren arkadaslarin neden " 6 ay 7 ay yada 8 ay bekleyin" dediklerini daha iyi anlarsiniz. Yani ilk ordu 3. 4. aydan itibaren cikip gelismesini de 3- 4 ay sürdürürse... alin size sonuc. Simdi bu sonuc son sonucmudur?? Hayir!!! Her ay % 10 bir ordu takviye olarak gelse (4000 greftlik ekimden, kabataslak her ay %10 eder 400´lük bir ordu). Her ay 400 greft deri üstüne ciksa... onlarin sonuclanmasi icin bir 3 yada 4 ay üzerine ekleyin.
Gelelim 8. ay ordusuna.... Diyelim ki, 8. ayda ekimin %80-85 i tamamlanmistir... yani cikacklar artik kendini göstermistir. Zaten fireleri falan araya katarsak ( diyelim %10 fire )... kala kala belki % 5´lik-10´luk bi ordu kalmistir. Simdi, 8. ayin üzerine bir 3-4 ay ekleyin, son ordunun beslenmesi kalinlasmasi icin... eder 12 ay!
Tecrübelere dayanarak, tepeye ve vertekse ekilen greftler 2- 3 ay geriden takip ederler olayi.
Daha degisik tecrübelere sahip olmus arkadaslar olabilir, bunun tartismasini yapmak istemem. Yazdiklarim, kabataslak hem yön hemde mekanizmanin nasil döndügünü, yasamis olduklarimdan, kendi dilimle anlatmamadir ( doktor falan degilim ona göre

).