15 yıldır dermatit (egzama) ile yaşıyorum. Tecrübelerimi aktarayım. Her zaman bu sorunla yaşamadğımı , kafamın zaman zaman kızarıp kaşındığını fark ettiğim anda kızarmanın ve kaşıntının öncesinde ne yaptığımı ve ne yediğimi ( rutin dışı) düşünüp tek tek egzamamı tetikleyen yiyecekleri buldum. Acı benim için 1.sırada. Alkol önemli bir tetikleyici. Fark ettim ki egzama tetikleyen yiyecekler artarak devam ediyor. Asitii meyveler...kavun,üzüm listeme dahil oldu efendim sonra cola . Yeme içme dışında çok aşırı efor ve aşırı ştres de diğer tetikleyici unsurlar . Şimdi bunları bilince ben kararımı veriyorum. Mesela haftasonu alkol alıp bir süre dermovate mı kullanacağım yoksa yüzüm kafam kızarmasın diye alkolden vaz mı geçeceğim. Yani o zaman sorumluluk sizin oluyor. Surpriz yok.
Yani demem o ki siz de hastalığıın etkileriyle uğraşmak yerine onu tetikleyen sebepleri bulun. Hem acıya duyarlılılığınız varsa hem de acı biber yemek en büyük zevkinşz ise ine kullansanız sorunu çözemezsiniz.