Saç Ekimi Cerrahisinin Komplikasyonları:
Saç restorasyon cerrahisi (HRS) çok az komplikasyon ile estetik bir işlemden sonra çok umut verici ve aranan bir iştir. Verici veya alıcı alanda komplikasyonlar görülebilir ve cerrahi veya idiyopatik nedenlerden dolayı olabilir.
Amaç:
Amaç, androgenetik alopesi (AGA) için HRS uygulanan erkek hastalarda komplikasyonları analiz etmektir.
Malzemeler ve yöntemler:
AGA için Aralık 2010 ile Ağustos 2014 arasında saç ekimi yapılan erkek hastaların retrospektif bir analizini yaptık. Veriler, kayıtlardan, telefonla sorgulamadan ve elektronik postalardan toplandı. Ameliyat sırasında ve sonrasında tüm komplikasyonlar ve saç uzamasına ilişkin öznel hisleri kaydedildi.
Sonuçlar:
Yetmiş üç hasta analize dahil edildi. Toplam 65 hastaya foliküler ünite nakli yapıldı, 7 hastaya FUE, bir hastaya vücut saç ekimi yapıldı. Hastaların% 42.47'sinde postoperatif ödem,% 23.29'unda steril folikülit,% 15.07'sinde geniş donör skarı,% 10.96'sında bakteriyel folikülit ve uyuşukluk / parestezi saptandı. İzole olgularda artmış skar, hıçkırık, kaşıntı, aşırı kanama gibi diğer komplikasyonlar bulundu.
Sonuç:
Kapsamlı preoperatif değerlendirme, yetenekli cerrahi teknikler, iyi iletişim ve postoperatif takip, saç ekiminde daha az komplikasyonla tatmin edici bir sonuç vermede uzun bir yol kat etmektedir.
Anahtar Sözcükler: Saç restorasyon cerrahisi, komplikasyonlar, androgenetik alopesi
GİRİŞ
Saç ekim ameliyatı Androgenetik alopesi (AGA) için birçok tedavi seçeneği arasında umut verici ve kalıcı bir saç restorasyon yöntemidir. Cerrahi kıl restorasyonundan (SHR) kaynaklanan ciddi komplikasyonlar, iyi performans gösteren ve iyi planlanmış bir ameliyattan sonra nispeten nadirdir. [ 1 ] Ameliyat sayısı artmaya devam ettikçe, bu süreç boyunca meydana gelen toplam komplikasyon sayısı da artacaktır. Operasyonlar ve ötesinde, hem acemi hem de deneyimli cerrahlara büyük zorluklar sunan. [ 2 ]
Bir komplikasyon, yaygın veya normal bir olay olarak kabul edilmeyen ve metodolojide bir değişiklik gerektiren olumsuz bir olay olarak tanımlanır. Komplikasyonlar, cerrahi işlem nedeniyle, cerrahların planlanması ve teknik hatalar nedeniyle veya hastaların fizyolojisi veya uyum hataları nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. [ 1 ] Hem alıcıda hem de verici bölgede komplikasyonlar görülebilir.
von Willebrand hastalığı, kalıtsal anjiodema, herpes zoster ve malign hipertermi gibi komplike faktörlere odaklanan ve saç nakli sırasında veya sonrasında kendilerini gösteren izole vaka raporları vardır. İşlemin komplikasyonları izlerde değişiklikler (parke taşı, binicilik [ekilmiş alandaki derinin yükselmesi] ve çeşitli derecelerde fibroz ve / veya keloidler), pigmentasyon bozuklukları, saç kıvrılması (/ saç dökülmesinin şekli deformasyonu), arteriyovenöz fistüllerdir. ayrışma, skar genişlemesi ve nekrozlar (donörde ve reseptör bölgelerinde tarif edilmiştir), ameliyat sonrası folikülit alanları, kafa derisi enfeksiyonu ve kranyumun osteomiyeliti. [ 3 ]
Çalışmamızda, saç ekim işlemi sırasında veya sonrasında meydana gelen komplikasyonların tipini ve sıklığını bildirmek için enstitümüzde yapılan tüm saç nakli ameliyatlarının retrospektif bir analizini yaptık. Bu tür komplikasyonların nedeni ve önlenmesi ile ilgili literatürü de gözden geçirdik.
MALZEMELER VE YÖNTEMLER
Bu çalışma, Aralık 2010 ile Ağustos 2014 tarihleri arasında dermatoloji kliniğimizde saç restorasyon cerrahisi (HRS) yapılan hastaların retrospektif bir analiziydi. Kurumsal İnceleme Kurulunun Etik Kurulundan onay alındı. Sadece AGA için HRS yapılan erkekler çalışmaya dahil edildi. Kayıtta kaydedilen bilgilerden, hastaların takibinden, telefonla sorgulama ve postalanan fotoğraflardan veriler toplandı. AGA için HRS yapılan 197 hastanın sadece 73'ünün verileri mevcuttu ve çalışmaya dahil edildi [ Şekil 1 ]. Kalan hastaların verileri, adres ve telefon numaraları gibi kayıt detaylarının girilmemesi ya da hastalardan kişi, telefon ya da elektronik posta yoluyla cevap gelmemesi nedeniyle mevcut değildi. 73 hastanın 65'ine şerit hasat yöntemi foliküler ünite nakli (FUT) ile Foliküler ünite saç ekimi yapıldı, 7 hastaya Foliküler ünite ekstraksiyon yöntemi FUE ile HRS yapıldı ve 1 hastanın vücuduna saç ekimi (BHT) uygulandı.
Hastaların her yıl cevap / katılım oranı
Cerrahi teknik
Ameliyattan önce tüm hastalar saçlarını kısa kestiler. Cerrahinin başında anksiyolitikler, ağrı kesici ve antibiyotikler uygulandı. Kesin cerrahi asepsi ile ilgilenildi ve donör bölgesine ksilokain ve bupivakain kombinasyonu kullanılarak Halka blok anestezi uygulandı. Bunu, adrenalin, salin / zil laktat ve triamkininal asetat ile bir bupivakain karışımı olan şişen enjeksiyon takip etti. Bu foliküller, güvenli donör bölgesinden mikromotor zımbaları kullanılarak ya şerit ya da ekstraksiyon yöntemiyle toplandı. Şerit toplandıktan sonra, donör bölge trikofitik kapatma yöntemiyle 3-0 vicril rapid kullanılarak kapatılmıştır. Şerit kaydırıldı ve foliküler üniteler diseke edildi ve implantasyona kadar soğutulmuş salin / zil laktatında saklandı. Alıcı alanı anestezi etmek için supra orbital ve supra troklear blok verildi. Alıcı bölgeye şişen çözelti de enjekte edildi. Yarıklar 1.2 mm ve 1.4 mm genişliğinde Kolkata yarıkları kullanılarak yapılmıştır. İki forseps kullanılarak foliküler üniteler yarıklara yerleştirildi. Tüm hastalara postoperatif antibiyotik tedavisi, oral kortikosteroid ve analjezik ilaçlar verildi. Donör bölgedeki pansuman 10 gün sonra alındı. Hastalar postoperatif erken dönemde, 3, 7 ve 14 gün sonra ve sonra ayda 1 yıla kadar takip edildi.
Ameliyat sırasındaki ve ameliyat sonrası tüm komplikasyonlar yukarıda belirtilen veri toplama yöntemiyle kaydedildi.
SONUÇLAR
Çalışmaya dahil edilen 73 hastanın 65'inde FUT, 7'sinde FUE, 1'inde BHT vardı. Yaş ortalaması 30.06, en büyüğü HRS uygulanan 21 yaş ve en büyüğü 60 idi. Hastalarda görülen çeşitli komplikasyonlar Şekil 2'de gösterilmektedir. Postoperatif ödem [ Şekil 3 ] 31 hastada (% 42.47) en sık görülen komplikasyondu. Bunu 17 (% 23.29) hastada alıcı alanda steril folikülit [ Şekil 4 ], 11 (% 15.07) hastada geniş donör izi [ Şekil 5 ], 8 (% 10.96) hastada uyuşukluk / parestezi ve bakteriyel folikülit izlemiştir. her. Donör skarındaki diğer komplikasyonlar [ Şekil 6 ], postoperatif hıçkırıklar, alıcı alandaki cilt dokusu değişiklikleri, cerrahi sırasında aşırı kanama, senkop, postoperatif prurit çok az hastada görülmüştür. 44 (% 60,27) hasta ekilen saçların% 50'sinden daha azının 20'si (% 27,4)% 25'inin altında büyümesiyle ilgili subjektif bir rapor verdi. Bir hastada donör bölgedeki yara ayrılması bulundu. Bir hastada, kabuklarını gidermek için hastanın kendisi tarafından aşırı hidrojen peroksit kullanımı nedeniyle renksiz saç büyümesiyle alıcı bölgesini ağartması vardı. Tıraş ve yeniden büyüme sonrasında normal hale geldi [ Şekil 7 ]. Bir hastada postoperatif verilen sefotaksime ciddi ters ilaç reaksiyonu gelişti [ Şekil 8 ]. Sol temporal bölgede kötü bir yara izi bırakan derinin nekrozu gelişti. Bir hastada alıcı alanda postoperatif depigmentasyon gelişti
Alıcı alanda postoperatif depigmentasyon
TARTIŞMA
HRS'deki komplikasyonlar diğer estetik cerrahi işlemlerle karşılaştırıldığında çok düşüktür. Ancak daha az şiddetli ve yönetilebilir olan çok çeşitli olası komplikasyonlar vardır. Her ne kadar HRS'nin çeşitli komplikasyonlarına ait izole vaka raporları olsa da, geniş serilerdeki komplikasyonların sıklığını ayrıntılandıran önemli boyutta yayınlanmış bir rapor yoktur.
Preoperatif dönemde ameliyatın sonucunu etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörler yeterince değerlendirilmezse ve ameliyat gerçekleştirilirse, ortaya çıkacak komplikasyonlar için evre hazırlanır. [ 2 ] Cerrah hastalara prosedür, olası komplikasyonlar ve beklentiler konusunda kapsamlı bir şekilde danışmanlık yapmalıdır. Vücut dismorfik bozukluğu ve diğer kırmızı bayrak işaretleri [ 3 ] gibi kişilik bozuklukları, ameliyat için düşünülmeden önce tanımlanmalıdır.
Verici veya alıcı alandaki aşırı kanama ve enfeksiyon genel bir komplikasyondur. Çalışmamızda bu sadece% 1.37 hastada bulundu. Preoperatif değerlendirme sırasında, hastalar, kanama diyatezi öyküsü, aspirin, nonsteroid antiinflamatuar ajanlar, E Vitamini, alkol, anabolik steroidler veya diğer antikoagülatif ajanların alımı için taranmalıdır. [ 4 ] Topikal minoksidil ve sigara kullanımı; Ameliyattan en az 2 hafta önce. İntraoperatif alıcı bölgesi kanaması nadir değildir ve genellikle epinefrin içeren şişen çözeltilerle enjeksiyonla en aza indirilebilir. [ 5 ]
Kafa derisinin enfeksiyonları çok nadir görülür çünkü iyi vaskülarizedir. Ciddi enfeksiyonlar vakaların% 1'inden azında görülür ve genellikle kötü hijyen, aşırı kabuk oluşumu veya önceden varolan tıbbi risk faktörleri ile ilişkilidir. [ 6 ] Sandro ve arkadaşları tarafından yapılan bir çalışmada hastaların çoğunda folikülit gözlenmiştir. [ 7 ] ve Unger [ 8 ] çalışma grubunun% 20'sinde bir folikülit oranı bildirmiştir. Çalışmamızda donördeki bakteriyel folikülit, ameliyattan 8 aya kadar bile meydana gelen% 10.96 hastada görülmüştür. Önleme ve enfeksiyon kontrolü için izlenecek birkaç önlem var: Temiz ve dekontamine ameliyathane; sterilize edilmiş malzemenin kullanımı; donör alan asepsisi, tek kullanımlık aletlerin kullanımı ve antibiyotik profilaksisi [ 2 ] Alıcı bölgedeki steril folikülit, nakil sonrası haftalar veya aylarca görülen sık görülen bir komplikasyondur. Çalışmamızda hastaların% 23.29'unda bulundu. Sebepler belli değil. Teoriler arasında “iç içe geçmiş” saçlar, yabancı cisim reaksiyonları, alıcı alan oluşturma sırasında yarık alanlarına açılan epitel ve piggybacked greftler ve konukçu saç derisinin “idiyopatik” özgün özellikleri yer almaktadır. [ 9 ] Çoğu durumda, patojen kültürlenememektedir. lezyonlar ve dolayısıyla steril folikülit ismi. Genellikle oral antibiyotiklerle, ılık kompreslerle ve kistleri sökmeden idare ederler.
Çalışmamızda postoperatif ödem en sık görülen komplikasyon olarak bulundu (% 42,47). Alın veya göz kapaklarının şişmesi veya ödemi, özellikle ameliyattan 2-6 gün sonra, HRS'nin yaygın bir sonucudur. Bazı durumlarda, bu ödem o kadar şiddetlidir ki hasta gözlerini açamaz [ Şekil 3 ]. Bu hem morbiditeye hem de normal yaşama ve işe dönüşünde gecikmeye neden olabilir [ 10 ] Hem fiziksel yöntemleri hem de steroidlerin uygulanmasını içeren ödemi azaltmak için birçok yöntem önerilmiştir. Fiziksel yöntemler arasında sert kafa bandı kullanımı, postoperatif yarı yatma pozisyonunun korunması, [ 11 ] saç çizgisinin altına yapışkan bantlar uygulanması ve buz paketlerinin veya dondurulmuş bezelye torbalarının kullanılması sayılabilir. Steroid kullanımı oral yolla, intramüsküler enjeksiyonla ve / veya lokal anesteziye steroid ekleyerek olabilir. Bununla birlikte, bu yöntemlerin hiçbiri tam olarak tatmin edici bulunmamıştır. Çalışmamızda bu komplikasyonu şişen karışıma, kafa bandına, postoperatif kısa süreli oral steroidlere steroid eklenmesine ve postoperatif yarı yatma pozisyonu tavsiyelerine rağmen bulduk.
Donör bölgesinde oluşabilecek çeşitli komplikasyonlar geniş izler, çapraz tarama izleri [ Şekil 10 ], keloid izleri, donör yerinin tükenmesi, yara ayrılması, nekroz, postoperatif effluvium / şok kaybı, hipestezi, nevralji veya hematomdur. Çalışmamızda geniş donör skarı% 15.07 hastada ve ardından donör bölgesinde uyuşukluk / parestezi (% 10.96) ve bakteriyel folikülit (% 10.96) olarak bulundu. Donör bölgesi komplikasyonları, çok geniş bir şerit gibi uygunsuz donör toplaması, kapanma sırasında çok fazla gerginlik, kötü yerleşim, saç köklerinin transeksiyonu, kan ve sinir beslemesi ve uygun olmayan baltalama nedeniyledir. [ 4 ] cerrahi hedefleri (greft sayısı) elde etmek için donör dokusu gereklidir. Bu nedenle daha geniş (1,5-2 cm) ve daha uzun (> 30 cm) donör şeritleri toplanır. [ 1 ] Mayer-Pauls saç derisi esneklik ölçeği gevşekliği ölçer. donör saç derilerinin ve her bir değer için karşılık gelen maksimum şerit genişliğini tavsiye eder. [ 12 ] Bu ölçek, minimum gerginlikle güvenle kapatılabilen donör alanın tahmini için bir rehberdir. Bir yara gergin ise, yara her ikisi de nekroz, öngörülen alanda saç kestirilemez ve ek skarlaşmaya yol açabilecek şekilde zedelenmemiş veya zorla çekilmek yerine gecikmeli bir şekilde kapatılmalıdır. [ 4 ]
Taramalı donör yara izi
HRS'ler sonrası birkaç hastada hıçkırıklar bulunur, bu işlem prosedürün hemen ardından gelişebilir ve hastanın dorsal yerleşimi nedeniyle yaklaşık 48 saat ila bir hafta sürebilir. Ayrıca, diyafragmatik kas hareketlerinin çok heyecanlı veya vokal hastalar tarafından uyarılmasına neden olan aşırı hava aspirasyonundan da kaynaklanabilir. [ 13 ] Çalışmamızda hıçkırıklar% 4,11 hastalarda bulundu.
Hipopigmentasyon, donör veya alıcı alanlarda olabilir. Alıcı-yer hipopigmentasyonu, daha büyük yarıklarla daha yaygındır ve düşük greft verimleri, kafa derisini yeterince kamufle etmek için yeterli saç üretemediğinde özellikle sorunlu olabilir. [ 1 ] Bizim çalışmamızda, hasta postoperatif hipopigmentasyon geliştirmiştir [ Şekil 9 ]. alıcı alanı
Cerrahların en iyi çabalarına ve cerrahi tekniklerine rağmen, transplante edilmiş saçların kötü büyümesi ve hastaların memnuniyetsizliği, saç ekimi cerrahlarının karşılaştığı ortak bir sorundur. Sınırlı büyümenin nedenini belirtmek çok zor. Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası bakımın önemini azaltmamak, ameliyathanede bireysel adımların derinlemesine analiz edilmesi, donör doku hasadı, greft diseksiyonu, greft implantasyonu aşaması yoluyla genellikle sorunla ilgili önemli görüşler ortaya çıkarmaktadır. [ 2 ] saç folikülünün dehidrasyon, [ 14 ] grefte travma, vücuttan uzamış, [ 15 ] steril su gibi toksinlerin zararlı etkileri nedeniyle bu aralıkta dayanılmaz hale gelmesi muhtemeldir. , povidon iyot, folikülit, faktör X [ 16 ] ve yoğun greft yerleşimi. Zayıf yanıt, hastanın büyüme özellikleri, hipertansiyon, diyabet ve sigara kullanımından da kaynaklanıyor olabilir. Bazı kişiler, aynı zamanda, merkez bölgedeki göreceli hipovaskülarizasyon nedeniyle, kafa derisinin merkez bölgesinde, diğer periferik bölgelere göre sınırlı saç uzaması yaşayabilirler. [ 7 ] Çalışmamızda 44 (% 60,27) hasta 50'den az öznel bir rapor verdi. Nakledilen saçların% 20'si (% 27.4)% 25'ten az büyüme ile büyür.
Çalışmamızda ayrıca, sefotaksime nekroz ve skarlaşmaya neden olan sefotaksime ters ilaç reaksiyonu ve saç ağartması gibi nadir, beklenmedik komplikasyonlar da bulduk.
Bu çalışma, HRS'de oluşabilecek komplikasyonların tipleri ve sıklığına ışık tutmaktadır. HRS'deki komplikasyonlar çok daha azdır, ancak beklenmeyen advers olaylar her zaman meydana gelebileceğinden cerrahlar daima uyanık olmalıdır. Ameliyat öncesi değerlendirme, iyi cerrahi beceriler ve ameliyat sırasında veya sonrasında ortaya çıkabilecek herhangi bir komplikasyonun etkin yönetimi tatmin edici bir sonuca yol açacaktır.
TEŞEKKÜR
Dr. Shilpa, Dr. Savitha, Dr. Nirmal, Dr. Madhura, Dr. Nithin, Dr. Sujaya, Dr. Ranjitha, Dr. Chitrika GB, Dr. Sashidhar, Dr. Asha, Dr. Leelavathy, Dr. Nataraj HV, işbirliği yapan tüm hastalar.
Dipnotlar
Destek Kaynağı: Nil
Çıkar Çatışması: Hiçbiri bildirilmedi.
Makale bilgisi
Int J Trichology . 2014 Ekim-Aralık; 6 (4): 168-172.
doi: 10.4103 / 0974-7753.142861
PMCID: PMC4212293
PMID: 25368473
Eswari Loganathan , Sacchidan ve Sarvajnamurthy , Divya Gorur , Deepak Hurkudli Suresh , Maheshwari Nallur Siddaraju , ve Revathi Thimmanhalli Narasimhan
Bangalore Tıp Fakültesi ve Araştırma Enstitüsü, Dermatoloji Anabilim Dalı, Bengaluru, Karnataka, Hindistan
Yazışma adresi: Dr. Eswari Loganathan, No. 52, Victoria Hastanesi, Bengaluru - 560 002, Karnataka, Hindistan. E-posta: moc.oohay@lirawhse
Telif Hakkı : © Uluslararası Trichology Dergisi
Orijinal eserin uygun şekilde belirtilmesi şartıyla, herhangi bir ortamda sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan-Hisse Senedi 3.0 Unported (Adsız 3.0) Koşulları altında dağıtılan bir açık erişim makalesidir.
Bu makale PMC'deki diğer makalelerden alıntılanmıştır .
Uluslararası Trichology Dergisi'nden makaleler, Wolters Kluwer - Medknow Yayınları'ndan alınmıştır.
REFERANSLAR
1. Konior RJ. Saç restorasyon cerrahisinde komplikasyonlar. Yüz Plast Cerrahisi Kliniği Kuzey Am. 2013; 21 : 505–20. [ PubMed ] [ Google Akademik ]
2. David PM. Saç restorasyon cerrahisinde komplikasyonlar. Oral Maxillofac Cerrahi Kliniği Kuzey Am. 2009; 21 : 119-48. [ PubMed ] [ Google Akademik ]
3. Musgrave R, Gradinger G. Yüzün Estetik Plastik Cerrahisinde Sorunlar ve Komplikasyonlar Sempozyumu. St. Louis: Mosby; 1984. sayfa 3-5. [ Google Akademik ]
4. Lam SM. Saç restorasyonundaki komplikasyonlar. Yüz Plast Cerrahisi Kliniği Kuzey Am. 2013; 21 : 675-80. [ PubMed ] [ Google Akademik ]
5. Coleman WP, 3. Klein JA. Kafa derisi ameliyatı, dermabrazyon ve yumuşak doku rekonstrüksiyonunda şişen tekniğin kullanılması. J Dermatol Surgical Oncol. 1992; 18 : 130-5. [ PubMed ] [ Google Akademik ]
6. Farjo N. Saç restorasyonunda enfeksiyon kontrolü ve politika geliştirme. Saç Ekimi Forumu Int. 2008; 18 : 141–4. [ Google Akademik ]
7. Sandro S, Gonçalves AJ, Américo HJ, Flavia HJ. Saç ekiminde cerrahi komplikasyonlar bir dizi 533 işlemdir. Estetik Cerrahi J. 2009; 29 : 72-6. [ PubMed ] [ Google Akademik ]
8. WP'yi çıkarın. Saç Ekimi 3. baskı New York: Dekker; 1995. Saç ekiminin komplikasyonları; pp. 363-74. [ Google Akademik ]
9. Vogel JE, Jimenez F, Cole J, Keene SA, Harris JA, Barrera A, vd. Saç restorasyon ameliyatı: Son teknoloji ürünü. Estetik Cerrahi J. 2013; 33 : 128-51. [ PubMed ] [ Google Akademik ]
10. Gholamali A, Sepideh P, Susan E. Saç Ekimi: Ameliyat Sonrası Ödemeyi Önleme. J Cutan Estetik Cerrahi. 2010; 3 : 87-9. [ PMC ücretsiz makale ] [ PubMed ] [ Google Akademik ]
11. Walker NP. Dermatoloji Ders Kitabı. 6th ed. Oxford: Blackwell Science; 1998. [ Google Akademik ]
12. Mayer M, Pauls T. Derisi esneklik ölçeği. Saç Ekimi Forumu Int. 2005; 15 : 122–3. [ Google Akademik ]
13. Arnold J, Stough DB, Haber RS. Saç Ekimi. St. Louis: Mosby; 1996. Saç derisinin ameliyatından sonraki hıçkırıklar. Komplikasyonlar; pp. 332–4. [ Google Akademik ]
14. Gandelman M, Mota AL, Abrahamsohn PA, De Oliveira SF. Foliküler birim greftlere kontrollü hasarın hafif ve elektron mikroskobik analizi. Dermatol Cerrahisi. 2000; 26 : 25-30. [ PubMed ] [ Google Akademik ]
15. Limmer R. Saç Değiştirme. St. Louis: Mosby Press; 1996. Micrograft sağkalımı; sayfa 147-9. [ Google Akademik ]
16. Shiell R. Saç Ekimi. St. Louis: Mosby; 1996. Saç Ekimi Sonrası Kötü Saç Büyüme: Faktör X; pp. [ Google Akademik ]