Bir çok ünlü satıcıdan baya baya ciddi rakamlara almış biri olarak görüşlerim; saçlarınız kalın telli ve çok yağlanmıyor ise belki kullanan arkadaşlara iyi gelmiş olabilir. Ancak ince telli, yağlanan ve dökülmeye başlamış saçlarınız için sonuç tam bir facia olabilir. Saçın üzerindeki bağ dokuları sabun kullanıldığınızda açılmasına neden olduğu için saç coşmuş, kabarmış gibi görünüyor. Bu size saçım gürleşiyor hissi verebilir. Ancak bıttım için yapılan çalışmalarda saça iyi geldiğini kanıtlayan bir durum söz konusu değil arkadaşlar. Zeytinyağı, badem, beta siteresterol içerikli bitkiler, ısırgan vs bunların saçla ilgili çalışmaları ciddi mevcut ama bıttımın dökülme önleyici saçları coşturucu vs durumları yok. Bıttım işte ciltte oluşan tahrişleri , yaraları iyileştiyor vs. o da belki...
Ayrıca saf bıttım yağı ne derece komedojen bunu bilmek lazım. Saça hindistan cevizi yağı iyi geliyor deniliyor mesela ama en ağır komedojen diye biliyorum gözenekler tıkanıyor.
Ayrıca ekşide bir yazar çok güzel bilgi vermişti organik bıttım sabunu hakkında ekliyorum onu da okuyabilirsiniz; yine de almak isteyen alsın arkadaşlar iyi gelebilir ama çok steril ortamlarda üretilmiş, kimyanın dibine vurulmuş şampuanlardan kaçıcam diye sterilizasyonu hakkında bilginiz olmayan şahsıların ürettiği sabunları kullanırken bir kaç defa düşünelim. Steril olabilir belki ama ya değilse? Saç ekimi yaptıran arkadaşlar dikkatli olsunlar lütfen. PH 9 civarıdır bu arada.
Ekşi~
— bittim sabununun içinde de kimyasal yokmuş. bi de millet de yiyor bunu yahu.
bak bakayım, nasıl üretiliyor bittim sabunu..
"bir kazana sıcak su ile birlikte kül konulur ve kaynaması beklenir"
aa ne kadar doğal. hee doğal. kül dediğin nedir? ekseriyette caco3 (karbonat) ve cao (kalsiyum oksit). bunları suyla karıştırdığın zaman ortamda -iyi ve saf bir odun külünü aldığını varsayalım- ortamda koh (potasyum hidroksit) ve cao (kalsiyum oksit) sulu çözeltisi hazırlamış oluyorsun.
eee ne oldu? sen öcü gibi kaçtığın kostik (naoh; sodyum hidroksit) kimyasalı(!) kullanmıyordun, şimdi onun yerine baz olarak kostik ile tamamen aynı ph'a sahip potas kostik (koh, potasyum hidroksit) kullanıyorsun. nihai ürünün fiziksel özellikleri hariç aynı derece tahriş edici iki alkali baz. ama yok, kostik kullanmadın. kimyasal yok içinde. nah kullanmadın.nah kimyasal yok.
üstelik tuzun hidrolizi ile kontrollü üretilen kostik'in yanında, ne yaktığını bile bilemeyeceğin (karton mu plastik mi, meşe mi) potas kostik ile yağı sabunlaştırmaya çalışıyorsun.