Alıntı. İnşallah faydalı olur
Saç Ekimi Sonrası Traş
Saç ekimi sonrası traş, operasyondan önce kısaltılan saçların uzamasıyla ortaya çıkan bölgesel boy farklılıklarını gidermek için gerçekleştirilen ilk kesim işlemidir. Saç ekimi sonrası ilk kesim yaklaşık 2 ay sonra yapılabilir. Yeni ekilen saç köklerine zarar vermemesi için kesim işleminin ilk olarak, traş makinesi yerine, makasla yapılması gerekmektedir.
Ekilen alandaki saçlar, şok dökülme sürecinden sonra daha hızlı uzamaya başlarken, operasyon öncesi kısaltılan saçlar ise normal seyrinde uzamaya devam eder. Dolayısıyla saç ekimi operasyonundan belli bir süre sonra, ekim yapılan alan ile saçın diğer alanları arasında saç uzunluğu farkı ortaya çıkar. Bu durumda ekilen saçlar, saçın uzama hızına bağlı olarak makas kullanılarak kısaltılabilir.
Saç Ekimi Sonrası Ne Zaman Traş Olunur?
Saç ekimi sonrası traş, şok dökülmenin ardından saçların yeniden çıkış zamanı olan, operasyonun 2. ayında olunur. Donör bölgeden saç köklerinin daha rahat toplanıp, ekilmesi için saçlar, ekim operasyonu gerçekleştirilmeden önce, traş edilir. Traşlanan saçlar, operasyondan sonra uzamayı sürdürürken, ekim yapılan bölgedeki saçların çıkması ve uzaması ise biraz zaman alır. Dolayısıyla saç ekimi sonrası traş için ekilen saçların deriye uyum sağlamasını beklemek gerekir. Zira bu süreçte zamansız ve yanlış yapılan saç kesimi, ekilen saçların zarar görmesine neden olabilmektedir. Bu kapsamda ilk 2 ay, saç ekimi sonrası traş için oldukça önemlidir. Herhangi bir kök kaybına neden olmamak için, saç ekimi sonrası ilk kesim işleminde hangi traş aletinin, ne zaman kullanılacağı, ilk kesim işleminin nasıl yapılacağı şu şekilde sıralanabilir.
Saç Ekimi Sonrası ilk Ay: Düzeltme
Saç ekimi sonrası ilk ay, saç kaybı riskine oldukça açıktır. Operasyondan sonraki birkaç hafta; spor, cinsel ilişki gibi aktivitelerin dâhi yapılması önerilmezken, direkt saçlı bölgeyi hedef alan kesim işleminin gerçekleştirilmesi hiç önerilmemektedir. Saçsız ve seyrek alan için saç köklerinin cerrahi yöntemle alındığı yer olan donör alanda [1] ise, operasyondan yaklaşık 3 gün sonra iyileşme belirtisi gösterdiğinden, bu bölgede ortalama 1 hafta sonra makasla saçlar düzeltilebilir. Saç ekimi sonrası traş uygulamasında donör bölge için daha fazla beklemek, bu bölgenin güneşten korunması için avantaj olsa da ekim bölgesini etkilemediği için uzun süre beklenilmesine gerek yoktur.
Ekim bölgesindeki saçların kısaltılmasında ısrarcı olunuyor ise, mutlaka doktor izni alınarak, o da sadece düzeltme amacıyla makasla, diplere değdirilmeden saçlar uçlardan kesilebilir.
Saç Ekimi Sonrası 2. Ay: Makaslı Kesim
Saç ekiminden sonra 2. aya gelindiğinde, saçlar makasla kesilebilir, ancak saç ekimi sonrası ilk kesim için traş makinesi hâlâ kullanılmamaktadır. Saç derisinde oluşan kabuk ve ekim operasyonu nedenli sivilceler henüz geçmemiş olabileceğinden, tıraşlama işlemi ekim bölgesine zarar verebilir. İlk yıkamanın gerçekleştirilip, kabukların döküldüğü, şok dökülmenin yaşanıp, sona ermesiyle nihayet tekrar uzayan saçlar, tam anlamıyla kesilmek için hazırdır. Ekimden sonra ortaya çıkan ince ve zayıf yapılı saç, 2. ayın ardından yerini kalıcı saçlara bıraktığı için, gönül rahatlığıyla saçlar, makas yardımıyla kesilebilir. Tabi yine de bu süre içerisinde saçlara zarar vermemek adına, saç ekimi sonrası traş işlemi, sert müdahalelerden kaçınılarak gerçekleştirilmelidir. Kesim, saç köklerine çok girilmeden, sadece uçlardan kısaltılarak gerçekleştirilmelidir. Eğer saç ekimi sonrası ilk traş, berberde yapılacaksa, ekim yapıldığı bilgisi, saça olası bir zarar gelmemesi için mutlaka berberle paylaşılmalıdır.
Saç Ekimi Sonrası 3. Ay: Traş Makinesiyle Kesim
Saç ekiminden 3 ay sonra ise saçlar, artık traş makinesiyle kesim için uygundur. Ancak usturayla kesim hâlâ mümkün değildir. Saçlar artık tam olarak köklere yerleşmiş ve saç ekimi sonrası traş, makasla uçlardan kısaltma işlemini bir adım öteye taşımıştır. 3 aydan sonra saçlar artık rahatlıkla, traş makinesi kullanılabilecek seviyeye ulaşmıştır. Saç ekimi sonrası traş makinesi kullanılarak gerçekleştirilen kesim işlemi, 3. aydan sonra, 1 veya 2 numaralı başlıklı tarakla yapılır. Saç derisine yakın traş, yeni iyileşmiş kafa derisinin kesilip, enfeksiyon kapmasına neden olabileceğinden, saçların minimum kesileceği uzunluğun 3 mm’nin altına düşmemesi gerekir. Bu nedenle traş makinesi kullanılırken gerçekleştirilecek kesim işleminde, 0 numaralı başlık tercih edilmemelidir.
Saç Ekimi Sonrası 6. Ay: Usturalı Kesim
Saç ekiminden sonra 6. aya gelindiğinde artık, saçlar tamamen usturayla kesim için uygundur. 6 ay sonra ekim yapılan saç köklerinin neredeyse yüzde 80’i çıkmış, saç doğala yakın bir form elde etmiştir. Öyle ki saç ekiminden sonra ilk kez saç, istenilen şekli verme aşamasına gelmiştir. İsteniliyorsa, 6 aydan sonra saça rahatlıkla ustura vurulabilir.
Saç ekiminden sonra ustura genellikle, ya saçların hep bir uzunlukta çıkması için ya da yeni çıkacak saçların daha gür çıkması için vurulmasına rağmen; saç gürleştirme konusunda, saçları kazıtmanın kıl kalitesini arttırdığı yönünde kesin bir bilgi ise yoktur. Usturaya vurulacak ise, işlem 6 aydan sonra gerçekleştirilmelidir.
Traş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saç ekimi sonrası traş için kullanılacak araçların, herhangi bir enfeksiyona yol açmaması için temiz olduğuna dikkat edilmelidir.
Saç ekimi kontrollerinde saç ekimi sonrası aşamalar hakkında bilgi alınırken, saç ekim sonrası traş uygulaması için doktorunuzdan öneri alabilirsiniz.
Saç ekimi sonrası traş ilk olarak berberde gerçekleşecekse, konu ile ilgili greft kayıplarının önüne geçmek için berber bilgilendirilmelidir.
Doğru araçlar kullanılarak gerçekleştirilen traş işlemi, ekim sonrası saçların daha bakımlı görünmesine yardımcı olur.