Gönderen Konu: Spironolakton (aldactone) saç dökülmesi (hirsutizm) etki mekanizması  (Okunma sayısı 16152 defa)

Madmax

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 49
 spironolactone (Aldactone) bir aldosteron reseptörü antagonisti olarak bilinen bir ilaç türüdür. Karaciğer hastalığı ve böbrek hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli koşulların neden olduğu ödem oluşumu tedavisi için FDA onaylıdır ve özellikle son zamanlarda kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi tedavisi için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Spironolakton aslında yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği tedavisinde kullanılılan bir ilaçtır. Yüksek tansiyonu düşürmek, felç, kalp krizi ve böbrek problemlerini önlemeye yardımcı olur. Ayrıca  aşırı sıvıyı uzaklaştırarak ve solunum problemleri gibi semptomları iyileştirerek belirli durumların ( kalp yetmezliği , karaciğer hastalığı gibi) neden olduğu şişliği ( ödemi ) tedavi etmek için kullanılır.
spironolakton ülkemizde aldactone 100mg ve aldactone 25 mgr muadili olarak iki ayrı formda satılmaktadır.spironolakton muadili yoktur.muadil olarak sayılabilecek başka diüretikler vardır fakat etken maddeleri spirolaktone muadili ilaç değildir.Spironolakton + hidroklorotiazid etkin maddesi içeren aktazıd ve aldactazıde gibi ilaçlar saç dökülmesi için kullanımı uygun değildir.

Son zamanlarda  bazı doktorlar bu ilacı androjenik alopesi kaynaklı kadın tipi saç dökülmesi için reçete etmeye  başlamıştır. Bu durum   erkek cinsiyet hormonlarının aşırı üretimi ile ilişkili bir tür saç dökülmesi tedavisidir. Spironolakton genellikle minoksidil gibi diğer tedaviler işe yaramadığında reçete edilir.

Spironolactone erkeklerde saç dökülmesini tedavi eden bir ilaç değildir. Ayrıca stres ,kemoterapi ,beslenme yetersizlikleri vb  kaynaklı  hormonal olmayan saç dökülmesi nedenlerinden dolayı da  kadınlarda  saç dökülmesinde de işe yaramaz.


spironolactone etki mekanizması;

Spironolakton iki şekilde anti-androjen olarak hareket eder. Birincisi  böbreküstü bezleri ve yumurtalıkların androjen üretimini yavaşlatır. İkinci olarak, testesteronun dihidrotestosteron (DHT)’ na dönüşmesini bloke eder. spironolactone en güçlü anti-androjen ilaçlardan  biridir. Topikal uygulamalarda yerel emilir, bu nedenle vücuttan absorbe edilmez. Sistemik dolaşıma geçmediği için topikal tedavilerde tercih edilmektedir.
Kompetetif olarak androjen reseptörlerini bloke ederek, aynı zamanda overlerden androjen üretimini de inhibe ederek bir androjen antagonisti olarak davranır. 100-200mg/günlük dozlarda kullanılır. Aldosteron antagonisti olarak da görev yaptığı için postural hipotansiyon, elektrolit bozuklukları gibi diğer antiandrojenlerden farklı yan etkilere de sahiptir. Menstrüel bozukluklar, halsizlik, ürtiker, meme hassasiyeti ve hematolojik bozukluklar diğer olası yan etkileridir. Tedavinin ilk birkaç ayında düzenli kan basıncı ve elektrolit düzeylerinin izlemi önerilir. Spirinolakton orta derecede renal yetmezlik durumunda kullanılmamalıdır. Spironolakton genellikle potasyum kaybına neden olmadan vücutta sıvı azaltmak için kullanılır.


Spironolaktonun kadın saç dökülmesini nasıl tedavi ettiği, ne kadar süre çalıştığı ve neden olabileceği yan etkiler ;

Spironolakton androjen üretimini yavaşlatır. Bunlar testosteron dahil erkek seks hormonlarıdır. Azaltılmış androjen üretimi androjenik alopesi kaynaklı saç dökülmesinin ilerlemesini yavaşlatabilir. Aynı zamanda saçın yeniden büyümesini teşvik edebilir.

2015 yılında yapılan bir çalışmada  kadın tipi saç dökülmesi olan katılımcıların yaklaşık yüzde 75'inin spironolakton kullandıktan sonra saç dökülmesinde bir iyileşme olduğunu fark edilmiştir.

Ek olarak  2017' de bir  çalışma  da  spironolakton ve minoksidil kombinasyonunun önemli yararlara sahip olduğunu kaydedilmiştir.
spironolaktone( aldoctone) kullanım dozu;
Saç dökülmesi için doktorunuz günlük 100 ila 200 miligram doz önerecektir. Ancak  günde 25 miligram ile başlamanızı ve yan etki riskinizi azaltmak için dozunuzu yavaşça artırmanızı önerebilir.

Spironolakton bazen uyuşukluğa neden olan bir ilaçtır . bu yüzden geceleri almak en iyisidir. aç veya tok  alabilirsiniz.

Menopoza girmediyseniz  doktorunuz spironolakton ile birlikte alınması gereken doğum kontrol hapları da verebilir. Ayrıca  yaşınıza bakılmaksızın spironolakton ile birlikte alınacak minoksidil reçete edebilirler.

Doktorunuzun önerdiği tam doz ve ilaç kombinasyonu saç dökülmenizin ne kadar şiddetli olduğuna ve saç dökülmesi veya başka durumlar için başka ilaçlar almanıza bağlı olarak değişecektir.
spironolaktone hırsutizm tedavisinde yaygın olarak kullanılır.

hırsutizm nedir;

 Kadınlarda normalde kıl bulunmayan üst dudak, alt çene, göğüs, göbek, sırt, kuyruk sokumu, üst kol ve uylukta sert, renkli ve kalın kılların artışına hirsutism adı verilir. Kadınlarda erkeklerde olduğu gibi alın kısmında saç dökülmesine erkek tipi saç dökülmesi denilir. Ses kalınlaşması, adet görememe, göğüslerde küçülme, adem elmasında büyüme, erkek tipi saç dökülmesi-kas yapısı ve kliteromegali varsa nadir görülen ileri derecede erkeklik hormonu artışının neden olduğu virilizm de görülür. Hirsutismin ortaya çıkmasında androjenler ile ciltteki kıl foliküllerinin etkileşimi önemli rol oynar. Androjen artışı genellikle böbrek üstü bezi ve yumurtalık kaynaklıdır. Her olguda androjen düzeyleri yükselmeyebilir. Hirsutismin en sık nedeni polikistik over sendromudur ( bakınız PKOS). PKOS’un beraber nadir görülen bazı durumlarda da görülebilir. Özellikle doğumdan sonra ve kısa sürede kilo alan kadınlarda da hirsutism ve androjen yüksekliği belirtileri görülebilir. Virilizm belirtileri olan olgular genellikle menopozdan sonra ortaya çıkar ve genellikle androjen salgılayan böbreküstü bezi ve yumurtalık tümörlerine bağlı olabilir. Bazı ilaçlarda erkeklik hormonu artışına neden olabilir.

spironolakton etki mekanizması ne zaman başlar;

Spironolaktonun saç dökülmesi için etki etmesi zaman  alır  bu yüzden hemen bir gelişme görmeyebilirsiniz.

Çoğu kişi için  sonuçları görmeden önce en az altı ay kullanması gerekir.Bazı kişilerde  ise  en az bir yıl boyunca kullanımına kadar hiçbir yarar görmeyebilir.

Altı ay boyunca spironolakton aldıktan sonra doktorunuza kontrole gidin . Sonuçlarınıza bağlı olarak  dozajınızı artırabilir veya spironolakton ile birlikte veya spironolaktone  farklı bir ilaç verebilirler.

Spironolaktone (aldoctone) yan etkileri:
Spironolakton genellikle kan basıncını düşürür ve reçete saç dökülmesine maruz kalanlarda düşük kan basıncına neden olabilir. Spironolakton kullanırken kan basıncınızı düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
Spironolaktonun diğer yaygın yan etkileri şunlardır:

uyuşukluk
mide bulantısı
ishal
baş ağrısı
baş dönmesi
düzensiz dönemler
göğüslerde hassasiyet
kilo almak
düşük seks sürüşü
depresyon
yorgunluk
Daha ciddi ancak daha az yaygın yan etkiler şunlardır:

Sindirim sistemi kanaması
yüksek potasyum seviyeleri
Yüksek kan potasyum ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edicidir. Spironolakton kullanırken  aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz derhal doktorunuzu arayın:

kas yorgunluğu
zayıflık
anormal kalp atışı
mide bulantısı
felç
Spironolaktone güvenlimi;
Spironolakton genellikle güvenlidir  ancak saç dökülmesi için doğru şekilde alınmadığı takdirde sağlık sorunlarına yol açabilir.

Spironolakton kullanırken  başka bir ilaç almadan önce doktorunuzla konuşun. Bu besin takviyeleri (özellikle potasyum) ve diüretikler içerir.



Özellikle sıcak havalarda veya egzersiz sırasında spironolakton kullanırken  bol su içtiğinizden emin olun.

Aldactone  saç dökülmesi tedavisi için özel olarak onaylanmamıştır fakat bazı doktorlar saç dökülmesi için  güvenilir bulup reçete etmektedirler. Aldactone bir potasyum koruyucu diüretiktir  yani diğer diüretikler  gibi fazla sıvıyı vücuttan atar  ancak birçok diüretik gibi  bu süreçte potasyum kaybetmemenizi sağlar. Genellikle şişlik ve potasyum eksikliğini tedavi etmek için kullanılır.

Fakat Aldactone bir anti-androjen olarak davrandığı için  daha yüksek androjen seviyeleri nedeniyle saç dökülmesine maruz kalanlara  yardımcı olabilir. aldactone  adrenal bezlerin ve yumurtalıkların androjen üretimini yavaşlatmasına ve aynı zamanda üretilen androjenlerin etkisini bloke etmesine neden olur. Etki mekanizması dihidrotesteronu durdurma - saç kaybına neden olan testosteronun formu - androjenetik reseptöre bağlanmasından ve saç folikülünü etkilemesinden  kaynaklanır.

Spironolakton  kadınlarda androjenik alopesi nedeniyle saç dökülmesinde etkili bir tedavi yöntemidir. Ancak etki etmesi  bir yıl kadar sürebilir. Saç dökülmesi için spironolaktonu denemekle kararlıysanız doktorunuzla konuşun.












My Precious

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 1348
Yararlı konu.
Topikal olarak denilebilir ama ciddi yan etki görebilirsiniz

Madmax

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 49
topikal spironoloktan ile ilgili bir çalışma:

Oral spironolakton  muadilleri Aldactone, Novo-Spiroton, Aldactazide, Spiractin, Spirotone, Verospiron ve Berlactone gibi çeşitli marka isimleri altında pazarlanan potasyum koruyucu bir diüretik olarak kullanılmıştır. Genellikle spiro olarak kısaltılır. 1990'lı yıllarda çok fazla saç (hirsutism) olan kadınlarda kılları azaltmak için  keşfedildi. Kısa süre sonra saç dökülmesi alanındaki uzmanlar tarafından kadın tipi saç dökülmesini tedavi etmek için kullanıldı. Hem vücutta istenmeyen kılları azaltmak için  hem de saç dökülmesini aynı anda tedavi etmek için bir maddenin kullanılabileceği anlaşılmaz görünmektedir. Aslında  oral spironolakton testosteron seviyesini azaltarak hirsutizm tedavisi için çalışır (hirsutizmi olan kadınlarda erkek hormonu testosteronu yüksektir); Aynı sebepten dolayı etkili bir saç dökülmesi tedavisi olarak çalışırken, testosteron seviyesini düşürür. Bildiğimiz gibi  kadın ve erkek tipi saç dökülmesine aşırı dihidrotestron (DHT) neden olur. Testosteron DHT için bir öncüdür. Testosteron seviyesini azaltarak DHT seviyesini düşürür. Ek olarak  spironolakton saç foliküllerinin DHT reseptörüne bağlanır ve  böylece DHT ona bağlanamaz ve saça zarar veremez hale gelir.

Topikal Spironolakton sonuçları:

Sinclair ve arkadaşları oral spironolakton (günde 200 mg) alan 40 kadın ile bir klinik çalışma gerçekleştirmiştir. Oral spironolakton alan kadınların% 88'inde ya saç dökülmesinin ilerlemesini durdurduğunu ya da iyileşme gördüğünü göstermiştir .

Carolyn ve arkadaşları retrospektif bir çalışma yaptılar ve oral tedavi gören (günde ~ 110mg günlük) kadın tipi saç dökülmesi olan deneklerin% 73'ünün (39 üzerinden 29'u) saç dökülmelerinde stabilizasyon veya düzelme bildirdiklerini bulmuşlardır .

Adamopoulos ve arkadaşları oral spironolaktonun etkisini 4 gence (19-23 yaşları arasındaki) incelediler. Dört kişi (iki kadın ve iki erkek) 6 ay boyunca günde iki kez 100 mg spironolakton aldı. Sonuçlar saç dökülmesinin önemli ölçüde azaldığını ve 4 kişinin hepsinde daha fazla kılın büyüme aşamasında (anagen faz) olduğunu gösterdi. Çalışmada ayrıca tedavi sonrası hatırı sayılır derecede nüksetme de gösterildi bu da sonucu korumak için sürekli spironolakton kullanımının gerekli olduğunu gösteriyordu.

Topikal spironolaktonun ne kadar etkili olup olmadığını  göstermek için  derleme makalelerde resmi bir çalışma olmamasına rağmen  oral spironolakton kadar verimli çalıştığı konusunda şüphe yoktur. Saç dökülmesi uzmanları uzun süre kadın ve erkeklerde saç dökülmesi tedavisinde topikal spironolaktonu kullanmışlardır ve halende kullanmaya devam etmektedirler.

mem

  • Sr. Member
  • ****
  • İleti: 278
  • Saç ekimi sonuçları
Zamaninda spiro %5 çok modaydi sanirim insanlar kullanimi birakti

Furkannn

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 13
Güzel konu miracle Losyon kullanıyorum kullandığım ilaç içinde mevcut

Burakcan

  • Full Member
  • ***
  • İleti: 118
Güzel konu miracle Losyon kullanıyorum kullandığım ilaç içinde mevcut

Bırakta spironolaktonu bayanlar kullansın erkek saç dökülmesi için daha güzel formüller var.


Celil Derman

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 7
elimde toz spiro var isteyene yardimci olurum

icindentramvaygecensarki

  • Sr. Member
  • ****
  • İleti: 343
elimde toz spiro var isteyene yardimci olurum
İlgileniyorum
TEDAVİM
Minoxil Forte Günde 1 (Şakaklara ve Frontale 3'er Fıs)
Dutasteride Avodart Günde 1 (Eskiden Haftada 2)
Fiyto Şampuan Haftada 2
Dermaroller 1 mm Haftada 2
D Vitamini- Çinko- B 12 2 Günde 1
Oral Spironolakton Aldactone 25 mg Günde 1

icindentramvaygecensarki

  • Sr. Member
  • ****
  • İleti: 343
Oral spironolaktonu yaklaşık 2 haftadır kullanıyorum çünkü dutasteride rağmen ön bölgem incelince reseptörlerin DHT dışındaki androjenlere de duyarlı olduğunu sezdim ve bu denli agresif dökülmede tek çarem spiroydu. 2 haftada yan etki görmedim henüz bakalım
TEDAVİM
Minoxil Forte Günde 1 (Şakaklara ve Frontale 3'er Fıs)
Dutasteride Avodart Günde 1 (Eskiden Haftada 2)
Fiyto Şampuan Haftada 2
Dermaroller 1 mm Haftada 2
D Vitamini- Çinko- B 12 2 Günde 1
Oral Spironolakton Aldactone 25 mg Günde 1

Feverank

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 2
Oral spironolaktonu yaklaşık 2 haftadır kullanıyorum çünkü dutasteride rağmen ön bölgem incelince reseptörlerin DHT dışındaki androjenlere de duyarlı olduğunu sezdim ve bu denli agresif dökülmede tek çarem spiroydu. 2 haftada yan etki görmedim henüz bakalım
Hocam spironolakton kullanımı sizde bu işe yarasını. Ben de hem dutasterid hem de finasterid kulandım ancak saçlarım incelmeye devam ediyor. Nasıl bir çözüm bulurum şaşırdım kaldım.

obsesifgenç

  • Jr. Member
  • **
  • İleti: 57
  • Saç ekimi sonuçları
Oral spironolaktonu yaklaşık 2 haftadır kullanıyorum çünkü dutasteride rağmen ön bölgem incelince reseptörlerin DHT dışındaki androjenlere de duyarlı olduğunu sezdim ve bu denli agresif dökülmede tek çarem spiroydu. 2 haftada yan etki görmedim henüz bakalım
hocam noldu aldacatone işe yaradı mı ne durumda saçlar

 

Facebook Twitter Instagram