Gönderen Konu: antidepresanlar saç döker mi?  (Okunma sayısı 11324 defa)


son gohan

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 748
Ynt: antidepresanlar saç döker mi?
« Yanıtla #1 : 25 Mart 2019, 04:41:32 »
bilgisi olan var mı acaba?

Hintell

  • Admin
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 49976
  • saç ekimi sonuçları
Ynt: antidepresanlar saç döker mi?
« Yanıtla #2 : 18 Nisan 2019, 14:32:10 »
Antidepresan ilaçların saç döktüğü söyleniyor ama ne kadar doğru deneyimlemediğim için kesin konuşmak yanlış olur
Global Moderator

sacekimibilgisi

  • Jr. Member
  • **
  • İleti: 70
Ynt: antidepresanlar saç döker mi?
« Yanıtla #3 : 18 Nisan 2019, 23:32:35 »
  ABD’de 2006’dan 2014’e kadar geniş bir sağlık talebi veritabanı kullanarak geriye dönük bir kohort çalışma tasarımı kullanılmıştır. Alopesi'nin ilk tanısında fluoksetin, fluvoksamin, sertralin, sitalopram, essitalopram, paroksetin, duloksetin, venlafaksin, desvenlafaksin ve bupropionun yeni ve ortak kullanıcıları olan bir kohortu takip edildi. Kohort, 1025 140 yeni fluoksetin, fluvoksamin, sertralin, sitalopram, essitalopram, paroksetin, duloksetin, venlafaksin, desvenlafaksin ve bupropion kullanıcısı olup, en sık olarak sertralinle belirtilmiştir (N = 190 227) ve fluopion; ) en az öngörülen. Bupropion ile karşılaştırıldığında, diğer tüm antidepresanlar düşük bir saç dökülmesi riskine sahipken, fluoksetin ve paroksetin en düşük riske sahipti [tehlike oranı (HR) = 0.68,% 95 güven aralığı (CI): 0.63-0.74, HR = 0.68,% 95 CI: sırasıyla 0.62-0.74] ve en yüksek riske sahip olan fluvoksamin (HR = 0.93,% 95 CI: 0.64-1.37). Fluoksetin ile karşılaştırıldığında, bupropion en yüksek saç dökülmesi riskine sahipti (HR = 1.46,% 95 CI: 1.35-1.58, zarar vermesi gereken sayı 2 yıl boyunca = 242) ve paroksetin en düşük riske sahipti (HR = 0.99,% 95 CI: 0.90-1.09). Bu büyük popülasyon temelli kohort çalışmasının sonuçları, selektif serotonin geri alım inhibitörleri ve selektif norepinefrin geri alım inhibitörlerine kıyasla bupropion ile saç dökülmesi riskinde bir artış olduğunu, paroksetin ise en düşük riske sahip olduğunu göstermektedir.

son gohan

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 748
Ynt: antidepresanlar saç döker mi?
« Yanıtla #4 : 30 Nisan 2019, 10:30:01 »
ben deneyimlerimden konuşmak gerekirse 5-6sene kadar kullandım sonrasında saçlarımın döküldü vs ama antidepresanlardanmı genetik emin değilim çünkü ikizim ve abimin saçları baya gür

sacekimibilgisi

  • Jr. Member
  • **
  • İleti: 70
Ynt: antidepresanlar saç döker mi?
« Yanıtla #5 : 13 Mayıs 2019, 20:31:51 »
Antidepresanlar saç dökülmesine neden olurmu?
Antidepresanlar, Kuzey Amerika'daki en yaygın üçüncü reçeteli ilaçlardır (kardiyovasküler ilaçların ve anti-kolesterol ilaçlarının arkasında). Son araştırmalar, her altı Kuzey Amerikalıdan birinin bir tür psikiyatrik ilaç kullandığını tahmin ediyor. Bu ilaçların yaklaşık% 12'si antidepresandır. Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi'nin (NCHS) yaptığı araştırmalar, Amerika Birleşik Devletleri'nde gençler ve yetişkinler arasında antidepresan kullanım oranının 1988-1994 ve 2005–2008 arasında yaklaşık% 400 arttığını göstermiştir. Amerika Birleşik Devletleri'nde 10 kişiden yaklaşık 1 tanesi antidepresan kullanıyor. En yüksek kullanımı olan yaş grubu 40-50 arasında olup, 40-50 yaş arası 4 kadından 1'i antidepresan almıştır. Dünyanın diğer ülkelerindeki istatistikler, antidepresan kullanımının arttığını gösteriyor. İngiltere'de antidepresan kullanımı, 11 kişiden 1'inde geçen yıl antidepresan kullanan ABD'ye benzer. Sitalopram (Celexa) ve Sertraline (Zoloft), Amerika Birleşik Devletleri'nde en sık reçete edilen antidepresanlardı.

Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'ler), serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI'ler), trisiklik antidepresanlar (TCA'lar), Wellbutrin ve monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI'ler) dahil olmak üzere çeşitli anti-depresan sınıfları vardır.

Bu ilaçlarla saç  dökülmesi riski hakkında bilinenlere bir göz atalım (telogen effluvium).

Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar)
Yaygın SSRI'ler arasında fluoksetin (Prozak), sitalopram (Celexa), sertralin (Zoloft), paroksetin (Paxil) ve esitalopram (Lexapro) bulunur. Litt'in Uyuşturucu Erüpsiyonu El Kitabı, SSRI'larla saç dökülmesinin her 100 kullanıcıdan 1'den daha azında gerçekleştiğini tahmin ediyor.

Serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI)
Venlafaksin (Effexor) ve duloxetin (Cymbalta) yaygın SNRI bazlı anti-depresanlardır. Litt'in Uyuşturucu Erüpsiyonu El Kitabı, SNRI'lerle saç dökülmesinin  her 100 kullanıcıdan 1'den daha azında gerçekleştiğini tahmin ediyor.

Wellbutrin
Wellbutrin, dopamini etkileyen bir anti-depresandır. Litt'in Uyuşturucu Erüpsiyonu El Kitabı, Wellbutrin ile saç dökülmesinin  her 100 kullanıcıdan 1'den daha azında gerçekleştiğini tahmin etmektedir.

Trisiklik antidepresanlar (TCA'lar)
Trisiklik antidepresanlar, çok çeşitli ilaçlar içerir. Bazıları tercihen serotoninin geri alımını inhibe eder (örneğin, clomipramin, imipramin). Diğerleri tercihen norepinefrinin geri alımını inhibe eder (bu tür desipramin ve nortriptilin). Diğerleri, oldukça dengeli bir şekilde geri alım serotonin ve norepinefrin inhibitörleridir (amitriptilin gibi). Litt'in Uyuşturucu Erüpsiyonu El Kitabı, TCA'larla saç dökülmesinin  her 100 kullanıcıdan 1'den daha azında gerçekleştiğini tahmin ediyor.

Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI'ler)
Depresyonda kullanılan MAOI, İzokarboksazid (Marlin), Fenelzin (Nardil), Selegilin (Emsam), Tranylcypromine (Parnate) içerir. Telogen effluvium'un bu ilaçlarla tam görülme sıklığı belirsizdir, ancak MAOI'lerin genel olarak tüm antidepresanlar için en düşük saç dökülmesi  riskine sahip olduğu düşünülmektedir (1: 100'ün altında).

Antidepresanlarla Dökülme - Önemli Hususlar
Bir hasta beni antidepresanlarının saç dökülmesine neden olduğu endişeleriyle görmeye başladığında, göz önünde bulundurulması gereken birkaç şey vardır. Her birini sırayla ele alacağım

Olasılık 1. Antidepresan gerçekten “telogen effluvium” tipi saç dökülmesine neden oluyor
Tipik olarak, eğer bir anti-depresan bir kişinin saç dökülmesinde gerçekten etkilenirse, saç dökülmesi, anti-depresan başladıktan 4-8 hafta sonra başlar. Yaygın tipte bir saç dökülmesidir, yani saç dökülmesinin tüm saç derisi üzerinde eşit olarak gerçekleştiği anlamına gelir. Antidepresan başladıktan 6-8 ay sonra dökülme yaşayan veya kafa derisinin bir bölgesinde diğerinden daha fazla saç dökülmesi fark eden hastalar muhtemelen antidepresanla ilişkili saç dökülmesine sahip değildir. Başka bir sebep daha var.

Olasılık 2. Bir telojen effluvium(saç dökülmesi)  var, ancak antidepresan nedeniyle değil
Kişi, günlük olarak daha fazla saç kaybettiğini düşünen herhangi birisinin aşırı saç dökülmesinin diğer nedenlerini daima dışlamalıdır. Saç dökülmesinin nedenleri arasında yüksek stres, düşük demir, tiroid sorunları, ilaçlar, diyet ve iç hastalıkları sayılabilir. İplik probleminden depresyonu olan bir hasta, başladıkları antidepresan yerine tiroid meselesinden akıyor olabilir. Lupustan depresyonu olan bir hasta, başladıkları antidepresandan ziyade otoimmün hastalığın kendisinden akıyor olabilir. Dikkatli bir tarih esastır. Ayrıca, depresyonu olan herkesin, depresyon için çalışmalarının bir parçası olarak kan testi yaptırması zorunludur. Depresyonu olan tüm hastalarda zaten kan testi yaptırılmış olmalı. Benzer şekilde, aşırı saç dökülmesi olan herkesin aşırı saç dökülmesi için çalışmalarının bir parçası olarak kan testi yaptırması da zorunludur. Aşırı dökülme testlerinin çoğu, depresyon değerlendirmelerinin bir parçası olarak yapabilecekleri testlere benzer. İlgili saçla ilgili testler hemoglobin, tiroid çalışmaları (TSH), ferritin (demir depolaması) içerir. Kişinin özel geçmişine bağlı olarak başka testler de geçerli olabilir.

Olasılık 3. Hastanın telojen effluvium'dan farklı bir saç rahatsızlığı var ama yakın bir taklitçi
Çeşitli koşullar androgenetik alopesi ve dağınık alopesi areata dahil "telojen effluvium" u taklit edebilir (yani buna çok benzer). Bunların bir dermatolog tarafından dikkatle dışlanması gerekir. Benzer şekilde, seboreik dermatit gibi depresyon ile daha da kötüleşebilecek diğer kafa derisi sorunları, kişinin yaşadığı günlük dökülme miktarını artırabilir.

özet
Anti-depresanlar kesinlikle saç dökülmesine neden olabilir. Daha önce telogen effluvium bölümleri yaşayan depresyonu olan bireyler, hem antidepresanların hem de saç dökülmesinin risklerinin ve yararlarının farkında olarak  konusunda uzman  doktorlarıyla konuşmalıdır. Antidepresanlar düşünen bireyler, depresyon için uygun şekilde tedavi edilmenin yararlarını bilerek , ilaca saç dökülme olasılığını% 1'den daha az olduğunu bilerek başlamalıdırlar.

Burakcan

  • Full Member
  • ***
  • İleti: 118
Ynt: antidepresanlar saç döker mi?
« Yanıtla #6 : 22 Aralık 2020, 14:21:05 »
Antidepresan kullanıpta saç ekimi düşününler özellikle dikkat etsinler antidepresanlar normal zamanlarında saç döküyorsa saç ekiminide olumsuz etkileyebilir.
En azından bence saç ekimden önce ve sonra belli bir süre ara versinler ama tabi zor bir şey doktor kontrolünde çözüm bulunsa daha iyi olur.

zdsm

  • Jr. Member
  • **
  • İleti: 62
Ynt: antidepresanlar saç döker mi?
« Yanıtla #7 : 30 Temmuz 2023, 20:08:51 »
Antidepresanlar saç dökülmesine neden olurmu?
Antidepresanlar, Kuzey Amerika'daki en yaygın üçüncü reçeteli ilaçlardır (kardiyovasküler ilaçların ve anti-kolesterol ilaçlarının arkasında). Son araştırmalar, her altı Kuzey Amerikalıdan birinin bir tür psikiyatrik ilaç kullandığını tahmin ediyor. Bu ilaçların yaklaşık% 12'si antidepresandır. Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi'nin (NCHS) yaptığı araştırmalar, Amerika Birleşik Devletleri'nde gençler ve yetişkinler arasında antidepresan kullanım oranının 1988-1994 ve 2005–2008 arasında yaklaşık% 400 arttığını göstermiştir. Amerika Birleşik Devletleri'nde 10 kişiden yaklaşık 1 tanesi antidepresan kullanıyor. En yüksek kullanımı olan yaş grubu 40-50 arasında olup, 40-50 yaş arası 4 kadından 1'i antidepresan almıştır. Dünyanın diğer ülkelerindeki istatistikler, antidepresan kullanımının arttığını gösteriyor. İngiltere'de antidepresan kullanımı, 11 kişiden 1'inde geçen yıl antidepresan kullanan ABD'ye benzer. Sitalopram (Celexa) ve Sertraline (Zoloft), Amerika Birleşik Devletleri'nde en sık reçete edilen antidepresanlardı.

Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'ler), serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI'ler), trisiklik antidepresanlar (TCA'lar), Wellbutrin ve monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI'ler) dahil olmak üzere çeşitli anti-depresan sınıfları vardır.

Bu ilaçlarla saç  dökülmesi riski hakkında bilinenlere bir göz atalım (telogen effluvium).

Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar)
Yaygın SSRI'ler arasında fluoksetin (Prozak), sitalopram (Celexa), sertralin (Zoloft), paroksetin (Paxil) ve esitalopram (Lexapro) bulunur. Litt'in Uyuşturucu Erüpsiyonu El Kitabı, SSRI'larla saç dökülmesinin her 100 kullanıcıdan 1'den daha azında gerçekleştiğini tahmin ediyor.

Serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI)
Venlafaksin (Effexor) ve duloxetin (Cymbalta) yaygın SNRI bazlı anti-depresanlardır. Litt'in Uyuşturucu Erüpsiyonu El Kitabı, SNRI'lerle saç dökülmesinin  her 100 kullanıcıdan 1'den daha azında gerçekleştiğini tahmin ediyor.

Wellbutrin
Wellbutrin, dopamini etkileyen bir anti-depresandır. Litt'in Uyuşturucu Erüpsiyonu El Kitabı, Wellbutrin ile saç dökülmesinin  her 100 kullanıcıdan 1'den daha azında gerçekleştiğini tahmin etmektedir.

Trisiklik antidepresanlar (TCA'lar)
Trisiklik antidepresanlar, çok çeşitli ilaçlar içerir. Bazıları tercihen serotoninin geri alımını inhibe eder (örneğin, clomipramin, imipramin). Diğerleri tercihen norepinefrinin geri alımını inhibe eder (bu tür desipramin ve nortriptilin). Diğerleri, oldukça dengeli bir şekilde geri alım serotonin ve norepinefrin inhibitörleridir (amitriptilin gibi). Litt'in Uyuşturucu Erüpsiyonu El Kitabı, TCA'larla saç dökülmesinin  her 100 kullanıcıdan 1'den daha azında gerçekleştiğini tahmin ediyor.

Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI'ler)
Depresyonda kullanılan MAOI, İzokarboksazid (Marlin), Fenelzin (Nardil), Selegilin (Emsam), Tranylcypromine (Parnate) içerir. Telogen effluvium'un bu ilaçlarla tam görülme sıklığı belirsizdir, ancak MAOI'lerin genel olarak tüm antidepresanlar için en düşük saç dökülmesi  riskine sahip olduğu düşünülmektedir (1: 100'ün altında).

Antidepresanlarla Dökülme - Önemli Hususlar
Bir hasta beni antidepresanlarının saç dökülmesine neden olduğu endişeleriyle görmeye başladığında, göz önünde bulundurulması gereken birkaç şey vardır. Her birini sırayla ele alacağım

Olasılık 1. Antidepresan gerçekten “telogen effluvium” tipi saç dökülmesine neden oluyor
Tipik olarak, eğer bir anti-depresan bir kişinin saç dökülmesinde gerçekten etkilenirse, saç dökülmesi, anti-depresan başladıktan 4-8 hafta sonra başlar. Yaygın tipte bir saç dökülmesidir, yani saç dökülmesinin tüm saç derisi üzerinde eşit olarak gerçekleştiği anlamına gelir. Antidepresan başladıktan 6-8 ay sonra dökülme yaşayan veya kafa derisinin bir bölgesinde diğerinden daha fazla saç dökülmesi fark eden hastalar muhtemelen antidepresanla ilişkili saç dökülmesine sahip değildir. Başka bir sebep daha var.

Olasılık 2. Bir telojen effluvium(saç dökülmesi)  var, ancak antidepresan nedeniyle değil
Kişi, günlük olarak daha fazla saç kaybettiğini düşünen herhangi birisinin aşırı saç dökülmesinin diğer nedenlerini daima dışlamalıdır. Saç dökülmesinin nedenleri arasında yüksek stres, düşük demir, tiroid sorunları, ilaçlar, diyet ve iç hastalıkları sayılabilir. İplik probleminden depresyonu olan bir hasta, başladıkları antidepresan yerine tiroid meselesinden akıyor olabilir. Lupustan depresyonu olan bir hasta, başladıkları antidepresandan ziyade otoimmün hastalığın kendisinden akıyor olabilir. Dikkatli bir tarih esastır. Ayrıca, depresyonu olan herkesin, depresyon için çalışmalarının bir parçası olarak kan testi yaptırması zorunludur. Depresyonu olan tüm hastalarda zaten kan testi yaptırılmış olmalı. Benzer şekilde, aşırı saç dökülmesi olan herkesin aşırı saç dökülmesi için çalışmalarının bir parçası olarak kan testi yaptırması da zorunludur. Aşırı dökülme testlerinin çoğu, depresyon değerlendirmelerinin bir parçası olarak yapabilecekleri testlere benzer. İlgili saçla ilgili testler hemoglobin, tiroid çalışmaları (TSH), ferritin (demir depolaması) içerir. Kişinin özel geçmişine bağlı olarak başka testler de geçerli olabilir.

Olasılık 3. Hastanın telojen effluvium'dan farklı bir saç rahatsızlığı var ama yakın bir taklitçi
Çeşitli koşullar androgenetik alopesi ve dağınık alopesi areata dahil "telojen effluvium" u taklit edebilir (yani buna çok benzer). Bunların bir dermatolog tarafından dikkatle dışlanması gerekir. Benzer şekilde, seboreik dermatit gibi depresyon ile daha da kötüleşebilecek diğer kafa derisi sorunları, kişinin yaşadığı günlük dökülme miktarını artırabilir.

özet
Anti-depresanlar kesinlikle saç dökülmesine neden olabilir. Daha önce telogen effluvium bölümleri yaşayan depresyonu olan bireyler, hem antidepresanların hem de saç dökülmesinin risklerinin ve yararlarının farkında olarak  konusunda uzman  doktorlarıyla konuşmalıdır. Antidepresanlar düşünen bireyler, depresyon için uygun şekilde tedavi edilmenin yararlarını bilerek , ilaca saç dökülme olasılığını% 1'den daha az olduğunu bilerek başlamalıdırlar.
Paylaştığın yazıya bak, yaptığın özete bak, şaşkınım 😊Antidepresan ilacın saç dökme olasılığı  yüzde birden azsa  bu saç dökmüyor demektir. Senin yorumun ne, saç döküyor diyosun. Bu ne perhis bu ne lahana turşusu... 😠

zdsm

  • Jr. Member
  • **
  • İleti: 62
Ynt: antidepresanlar saç döker mi?
« Yanıtla #8 : 30 Temmuz 2023, 20:17:11 »
Paylaştığın yazıya bak, yaptığın özete bak, şaşkınım 😊Antidepresan ilacın saç dökme olasılığı  yüzde birden azsa  bu saç dökmüyor demektir. Senin yorumun ne, saç döküyor diyosun. Bu ne perhis bu ne lahana turşusu... 😠
   stres anksiyeteden daha çok saç döker.  Hemde kat kat fazla döker. O ilacı alıp stresten kurtuluyorsan. O anksiyete ilacı senin dökülecek saçlarını kurtarır. SONUÇ :KİŞİ İÇİN UYGUN ANKSİYETE İLAÇLARI  SAÇ DÖKÜLMESİNİ ENGELLER.   🤷‍♂️ öyle değil mi, lütfen beyin egzersizi yapın🙆‍♂️

 

Facebook Twitter Instagram